Lubenita poate fi mancata intr-o varietate de feluri si este totodata folosita ca si aroma pentru diferite bauturi.
O ceasca de lubenita ofera 48 de calorii. Lubenita este totodata o sursa de vitamina C , vitamina A, vitamina B6 si vitamina B1. De asemenea, ne alimenteaza cu minerale cum sunt potasiu si magneziu.
Desi in Romania nu s-a auzit de lubenita la gratar, aceasta a inceput sa devina o specialitate in alte parti unde este cunoscuta sub numele de friptura de lubenita.
Coaja de lubenita este si ea comestibila si uneori folosita ca si leguma. In China o gatesc aburita si prajita sau cel mai des sub forma de muratura. Cand este aburita si prajita, se decojeste si se scoate fructul fiind apoi gatita cu ulei de masline, usturoi, ardei iute, arpagic, zahar si rom.
Muratura de coaja de lubenita este raspandita in Rusia, Ucraina si Romania.
Semintele de lubenita sunt bogate in proteina si grasimi si sunt mancate de multe ori ca si snack sau adaugate la alte feluri.
In vestul Africii semintele sunt presate pentru ulei si sunt folosite des in supe.
Lubenita are 92% apa, fiind fructul cu cel mai mare procent de H2O.
In SUA si sudul Africii este consumat si in combinatie cu alcool. Reteta consta intr-o gaura facuta in pepene pe unde se strecoara lichior. Pepenele se lasa apoi pentru ca lichiorul sa patrunda in miez iar apoi se serveste in mod normal.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro