Loteria Romana pierde la judecata

Justiţia română a dat câştig de cauză companiei Stanleybet, operator de pariuri sportive si nonsportive, în procesul intentat de CN Loteria Română.

Obiectul procesului a fost licenţa de pariuri de orice fel eliberată de Ministerul de Finanţe pentru Stanleybet, licenţă ce-i permite operatorului britanic să organizeze pariuri pe numerele extrase la loteriile internaţionale. Loteria Română a susţinut că astfel îi este încălcată exclusivitatea oferită de statul român.

Pe scurt, în 2003, Stanleybet obţine două licenţe: una pentru pariurile sportive şi alta pentru pariurile nonsportive, inclusiv pariurile pe numere. Anul următor, la vremea reînnoirii acestora, Comisia de Autorizare a Jocurilor de Noroc din cadrul MFP refuză nejustificat prelungirea licenţei pentru pariurile pe numere. Nedreptăţită, Stanleybet se adresează justiţiei, iar Comisia revine asupra dosarului, relicenţiind după două luni pariurile pe numere.

Acum intră în scenă Loteria Română care îşi consideră ameninţat monopolul loto şi cheamă în instanţă compania Stanleybet. După un proces care a durat doar zece minute, instanţa a dat câştig de cauză operatorului de stat. Stanleybet continuă să îşi caute dreptatea, procesul ajungând până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Justiţia română a înţeles că pariurile pe numere reprezintă cu totul altceva decât jocul Loto (unde într-adevăr Loteria Română are exclusivitate de organizare) şi a dat câştig de cauză operatorului privat Stanleybet, concluzionând că respectiva activitate se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale.