Locul in care pamantul devine pomul de Craciun al cerului

De-o parte si alta a apelor pe care le spintecam in viteza cu nava ultrarapida rasar muntii. Sunt verzi, semeti, cu piscurile imaculate ca tamplele incaruntite ale oamenilor. Ochiul se bucura in acelasi timp si de mare si de munte. E ciudat, fiindca la noi, in Romania, daca spui ca muntele margineste cursul apelor, lumea crede ca nu stii geografie.

Aici, in acest colt de Rai totul este posibil. Am venit aici pentru un spectacol unic: cerul aprinde luminite rosii sau verzi in pomul sau de Craciun, adica pe pamant. Este o magie pe care merita sa o vezi cel putin o data in viata. Ingeri nevazuti, forte supranaturale, purtatoare de torte fac aerul din jur sa straluceasca.

Ei, dar cand se aprind luminile de Craciun intr-o casa sau intr-un oras, vezi pe cel care apasa pe comutator. Aici, farmecul consta in faptul ca luminatorii sunt invizibile. Ai impresia ca niste nave cu extraterestrii sau cu ingeri, au aterizat pe norii de deasupra pamantului.

Pentru asta am ales eu circuit Norvegia organizat de agentia de turism Oxigentour.ro.

Mi-am pregatit sufletul intens pentru toata minunatia acesta: pentru peisaje feerice si oameni buni si primitori ca painea calda, cu toate ca eronat se spune ca ”nordici sunt reci”.

Privesc satele norvegiene si sunt fascinata de farmecul lor. Din moment ce lipsesc gardurile inseamna ca aici nu sunt raufacatori. Pretutindeni se face risipa de frumusete. Aerul curat este o adevarata binecuvantare pentru plamani fiindca simt in el briza usoar sarata a marii, dar si efectul filtrului padurilor si muntilor.

Cele trei ore de calatorie cu feribotul prin Marea Norvegiei ne farmeca. Peisajele sunt de vis si parca niciun loc din acesta tara nu seamana unul cu celalalt. Din cand in cand, apele iubitoare saruta poala muntilor.

Aici, in Norvegia se gasesc cele mai multe guri de Rai de pe pamanat. Pe insule nu se aud decat glasurile pasarilor, in rest linistea cade din cer ca roua dimineata. Aveam nevoie de linistea acesta, fiindca vacarmul orasului este deosebit de solicitant.

Reinebringen este un varf prietenos cu turistii, fiindca masoara doar 440 de metri si poate fi escaladat de care oricine. Apele turcoaz strajuite de munti ma fascineaza. Imi dau seama cat de curate sunt apele aici. Si Romania este o tara fermecatoare, pacat ca nu avem grija de ea, cum ar merita. Imi amintesc cate sticle goale din plastic si cate gunoaie am vazut in Barajul de la Bicaz.
Acele mizerii din lacul de acumulare ii stirbeau frumusetea. Ma intreb cum de reusesc norvegienii sa pastreze curatenia chiar si in cele mai populate locuri?

Cu rucsacul in spate, din cortul pe care l-am instalat cu grija aici, admir feeria de lumini ce alcatuiesc Aurora Boreala.

Mi se taie rasuflarea de risipa de frumusete si maretie din jur si sunt fericita ca am dat curs invitatiei agentiei de a ma inscrie in circuit.

Aproape doua saptamani de strabatut Norvegia cu toate mijloacele de transport, 12 zile in mijlocul unei tari curate, locul unde in serile stabilite, ingeri din cer aprind luminile pamantului transformat in pom de Craciun.

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro