Ljubljana, mica bijuterie a Solveniei

Strazi pietruite, cafenele in aer liber, restaurante rafinate si arhitectura, care oscileaza intre tendintele slave si cele mediteraneene, toate acestea le puteti gasi in Ljubljana, un oras cu multiple atuuri si care poate fi usor de explorat intr-un week-end. Este o destinatie turistica perfecta pentru o scurta escapada din rutina zilnica!

Capitala statului sloven, Ljubljana este o adevarata bijuterie culturala si o destinatie turistica cu o istorie bogata si plina de evenimente. Nu veti avea timp sa va plictisiti, deoarece este un oras plin de muzee si evenimente de toate tipurile. In imprejurimile capitalei veti gasi, de asemenea, alte locuri pitoresti. Munti, lacuri, pesteri, plaje, statiuni, rauri, paduri, pajisti, o mare varietate de peisaje, intre Europa Centrala si Marea Mediterana, intr-un teritoriu de doar 20 000 km ².

Orasul Ljubljana este si un meting pot arhitectural, un melanj fermecator intre stilurile medieval (centrul vechi), baroc (Catedrala Sf. Nicolae) si Art Nouveau (Podul dragonilor). Multiplele influente care si-au pus amprenta pe zidurile orasului fac turistii sa se simta in unele zone in Europa Centrala, iar in altele atmosfera mediteraneeana si latina si-au spus cuvantul intr-un mod mai pronuntat. Arhitectura locala moderna se datoreaza in mare masura geniului arhitectural al lui Joze Plecnik (1872-1957), o personalitate exceptionala a istoriei slovene. Plečnik este autorul a numeroase constructii din Viena, Praga si Belgrad. Influenta sa se simte, insa, cel mai puternic la Ljubljana.

Ljubljana este si un oras foarte verde! Sunt numeroase spatii care invita la plimbari lungi, picnicuri sau pauze scurte de meditatie in natura. Centrul Ljubljanei este dominat de marele parc Tivoli, cu padurea sa vasta, cu cafenele pe marginea apei, micul castel Cekin (cu expozitii pe tema razboaielor mondiale) si aleile nesfarsite unde puteti face plimbari romantice si admira expozitii de fotografie.

Situat pe un deal impadurit, castelul Ljubljana este o alta destinatie turistica de neratat in capitala Sloveniei. Acesta pare ca strajuieste intregul oras, fiind amplasat intr-un loc strategic. Timp de secole inaintea erei noastre, mai multe populatii si-au pus amprenta asupra acestui spatiu: celti, iliri, romani etc. Cetatea medievala din secolul al IX-a fost apoi supusa la schimbările constante. Astazi, din turnul sau alb, din curte si de pe acoeprisul amenajat, turistii au o vedere frumoasa asupra intregii Ljubljana. Puteti ajunge pana acolo cu telecabina sau pe jos, drumul durand aproximativ cincisprezece minute .

Ljubljana este si punctul ideal de plecare pentru a explora restul Sloveniei. Situat in inima acestei tari, capitala este un nod rutier si feroviar, de unde puteti merge spre orice colt al tarii.