Tribunalul Uniunii Europene a respins acțiunea lui Dragnea împotriva Comisiei Europene pe motiv de inadmisibilitate.
Fostul președinte al PSD înaintase o plângere în legătură cu ancheta Tel Drum de la DNA, deschisă în urma unor cercetări OLAF.
Liviu Dragnea nu mai putea ataca direct raportul OLAF, pentru că la acel moment trecuse termenul legal pentru această plângere, astfel că a ales o cale indirectă. El a acuzat faptul că OLAF nu i-ar fi respectat dreptul de a fi audiat și prezumția de nevinovăție.
După ce DNA a anunţat, în 2017, că Dragnea este pus sub acuzare în cauza Tel Drum, fostul lider PSD a făcut o serie de solicitări către OLAF, care i-au fost respinse. Ulterior, Dragnea s-a plâns Comisiei Europene cu privire la ancheta făcută de OLAF, însă răspunsul nu a fost favorabil.
Acum, el a atacat acel răspuns şi a cerut Tribunalului UE să constate că a avut loc o încălcare a regulamentelor europene şi i-a fost afectat dreptul la apărare. El mai spune că nu i-a fost acordată prezumţia de nevinovăţie şi nici nu i-a fost permis accesul la documentele din ancheta OLAF.
Însă, decizia Tribunalului UE arată că dispoziţiile din regulament nu conferă dreptul persoanelor fizice, chiar dacă sunt vizate direct, să ceară OLAF să-şi cerceteze propria anchetă (care a stat la baza dosarului Tel Drum) pentru a verifica dacă au fost respectate regulamentele europene.
Judecătorii UE mai precizează că Dragnea nu poate susţine că refuzul OLAF de a deschide o investigaţie în privinţa unei anchete iniţiale în cazul Tel Drum i-a afectat drepturile.
În dosarul Tel Drum, Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privința acordării de contracte.
Faptele ar fi fost comise în perioada în care era președinte al Consiliului Județean Teleorman.
Liviu Dragnea se află de un an după gratii după ce a fost condamnat definitiv, pe 27 mai 2019, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.
Potrivit procurorilor anticorupție, în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea controla și coordona activitatea DGASPC din județ, instituție unde erau încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Deși erau plătite de DGASPC Teleorman, în realitate, însă, cele două lucrau la organizația județeană a PSD. Anchetatorii au notat că Botorogeanu și Stoica nu s-au prezentat la serviciu și nu au desfășurat niciuna dintre activitățile prevăzute în contractul cu Direcția de Asistență Socială.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro