Un studiu recent arata ca nerespectarea unui program de somn determina o functionare precara a unor parti din creier care reglementeaza pofta de mancare. De aceea, daca nu ne odihnim cum trebuie in fiecare noapte, a doua zi ni se face pofta de mancaruri grele si grase.
In ultimii 30 de ani, mai multe cercetari au corelat lipsa somnului cu asimilarea de kilograme in plus, dar nu s-a descoperit cu exactitate cum este influentat acest proces de creier.
Studiul, a carui rezultate au fost publicate in cursul acestei saptamani s-a axat strict pe monitorizarea activitatii cerebrale a celor 23 de subiecti in timp ce consumau diferite tipuri de mancaruri odihniti sau privati de somn. In urma monitorizarii, oamenii de stiinta au descoperit ca centrii pentru recompensa din creier raspund mult mai prompt la alimente bogate in grasimi sau zahar atunci cand subiectul a fost privat de somn. De asemenea, in cazul in care suntem privati de somn avem tendinta de a lua decizii mai putin rationale.
Studiul a fost realizat de catre cercetatorii de la Universitatea Berkley din Statele Unite si a fost publicat in in jurnalul Nature Communications.
Cercetatorii spun ca durata maxima de functionare optima a creierului uman este de aproximativ 16 ore pe zi, dupa care trebuie sa intre in starea de odihna. Somnul este cel mai eficient lucru pe care oamenii pot sa-l faca pentru a-si odihni creierul si pentru a-si mentine sanatatea corpului.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro