Într-un weekend în care numeroase persoane epuizate de măsurile restrictive impuse de pandemie au ieșit după din case după multe săptămâni de izolare, liderii din Statele Unite și Europa cântăresc cu grijă riscurile și beneficiile ridicării restricțiilor în ciuda faptului că ar putea trece ani până la dezvoltarea unui vaccin.
În două mesaje seperate extrem de puternice, doi lideri europeni importanți le-au transmit foarte clar cetățenilor că trebuie să se adapteze la a trăi cu virusul pentru că nu pot aștepta să fie salvați de un vaccin.
„Ne confruntăm cu acest risc, și trebuie să îl acceptăm, altfel nu vom fi niciodată capabili să ne relansăm", a afirmat premierul italian Giuseppe Conte, care este pe cale să cedeze în fața presiunilor făcute de liderii regionali care au cerut redeschiderea de luni a restaurantelor, barurilor și a facilităților de pe plaje, cu săptămâni înainte de calendarul stabilit inițial, scrie AP.
Un alt avertisment dur a venit de la premierul britanic Boris Johnson, care a trecut prin momente grele după ce a fost infectat cu coronavirus și a avut nevoie de internare la terapie intensivă.
„Rămâne un drum foarte lung de parcurs, și să fim sinceri că un vaccin ar putea să nu poată fi realizat", a precizat și liderul britanic.
Avertismentele lansate de Conte și Johnson vin în contextul în care pe tot globul guvernele se confruntă cu problemele relansării economiilor după pandemia care a produs grave probleme atât de sănătate, dar și economice și riscă să arunce lumea într-o criză puternică.
La rândul său, președintele american Donald Trump, spre deosebire de cei doi premieri, le-a promis americanilor o revenire la normalitate într-un mesaj mai optimist decât orice afirmație a experților.
„Ne uităm la vaccinuri, ne uităm la tratamente și am ajuns foarte departe. Nu cred că vor fi gata într-un viitor prea îndepărtat. Dar chiar înainte de asta, cred că vom fi înapoi la normalitate", a afirmat Donald Trump.
Experții în sănătate spun, însă, că suntem la luni distanță, poate ani, de la a avea un vaccin disponibil pentru toată lumea și au avertizat că relaxarea restricțiilor prea devreme ar putea duce la o extindere a virusului.
Cu 36 de milioane de persoane rămase fără loc de muncă doar în Statele Unite, presiunile economice cresc în ciuda faptului că autoritățile recunosc că că redeschiderea industriilor ar putea genera noi infectări și decese.
Președintele Rezervelor Federale, Jerome Powell, și-a exprimat optimismul duminică privind posibilitatea ca economia americană ar putea să își revină în a doua jumătate a anului, cu condiția să nu apară un al doilea val de infectări. Dar, oficialul american a precizat că o revenire completă nu va fi posibilă până la apariția unui vaccin.
Coronavirusul a infectat peste 4.7 milioane de persoane la nivel global și a ucis peste 315.000 de oameni, conform celor mai recente date centralizate de Universitatea Johns Hopkins, dar experții susțin că aceste date sunt sub nivelul celor reale.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro