Lider al opoziției din Belarus îi reproșează UE că nu a acționat împotriva lui Lukașenka

septembrie 11, 2020

Un oficial de frunte al opoziției din Belarus a cerut Uniunii Europene să își respecte angajamentul de a sprijini democrația și a anunțat că va înceta să recunoască domnia autocratului Alexandr Lukașenka la sfârșitul unei perioade de tranziție de trei luni.

„Este un semnal foarte important și necesar pentru societatea din Belarus. Timpul declarațiilor a trecut deja. Sunt necesare acțiuni ”, a declarat Pavel Latușka pentru serviciul belarus al RFE/ RL, într-un interviu acordat la Praga pe 10 septembrie.

 

Latușka, care a spus că s-a strecurat printre grănicerii belaruși într-o mașină diplomatică, s-a întâlnit la Praga în aceeași zi cu ministrul de externe al Republicii Cehe pentru a discuta despre o declarație a UE.

Fost ambasador și ministru al Culturii în regimul Lukașenka, Pavel Latușka este membru al prezidiului format din șapte persoane al Consiliului de coordonare al opoziției, care a fost înființat luna trecută cu scopul de a facilita o soluționare pașnică a crizei politice care a cuprins Minsk după alegerile prezidențiale din 9 august.

Consiliul de coordonare dorește ca Uniunea Europeană să înceteze să-l recunoască pe Lukașenka după 5 noiembrie.

Lukașenka, care a condus Belarusul timp de 26 de ani, pretinde că a câștigat alegerile prezidențiale cu 80% din voturi. Opoziția a spus că alegerile au fost fraudate în favoarea sa.

Latușka spune că Polonia și Lituania au susținut deja o astfel de declarație și a spus că crede că Republica Cehă este gata să o susțină și ea.

Cu toate acestea, el a sugerat că UE nu are o poziție unitară din cauza „preocupărilor geopolitice ale țărilor terțe”, o posibilă referire la Rusia, care-l sprijină pe Lukașenka.

„Uniunea Europeană ne-a învățat! Ne-a învățat democrația! Acum este timpul pentru ajutor”, a spus el cu frustrare evidentă.

El s-a întrebat „câte acte de violență mai sunt necesare” împotriva societății civile din Belarus înainte ca UE să acționeze.

Sute de mii de belaruși au ieșit în stradă din 9 august pentru a protesta împotriva rezultatului alegerilor, care i-a acordat lui Lukașenka încă un mandat de cinci ani.

Protestatarii îi cer lui Lukașenka să demisioneze, să elibereze toți prizonierii politici și să organizeze alegeri libere și corecte.

Lukașenka a căutat fără succes să înăbușe protestele zilnice cu arestări și bătăi violente. Poliția a reținut mii de protestatari în ultima lună și a torturat sute.

Printre cei arestați se numără membri ai conducerii Consiliului de coordonare.

Cel mai recent caz, Maria Kolesnikova, a fost ridicată de pe stradă în Minsk de bărbați mascați și înarmați dar îmbrăcați în civil, pe 7 septembrie, timp în care autoritățile și poliția au spus timp de 24 de ore că nu știu nimic despre ea și că nu a fost reținută. Ulterior a fost arestată sub acuzația de „apeluri publice pentru preluarea puterii în țară”, după ce autoritățile au încercat să o expulzeze cu forța, înscenare soldată cu eșec după ce Kolesnikova și-a rupt pașaportul în multe bucățele în fața grănicerilor belaruși pentru a împiedica expulzarea ei forțată.

Între timp, Kolesnikova, care a făcut o plângere prin avocat împotriva poliției și autorităților, a spus că i-a fost băgat capul într-o pungă și amenințată cu moartea dacă nu fuge din țară.

Majoritatea celor șapte membri ai prezidiului au fost fie arestați, fie obligați să părăsească țara. Latușka fusese interogat de Comitetul de anchetă din Belarus.

Latușka, în vârstă de 47 de ani, care a fost și purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Belarusului și ministru al Culturii în regimul Lukașenka, a declarat pentru RFE / RL că a decis să se alăture opoziției după ce a văzut imagini ale protestatarilor torturați.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro