Libertatea presei in Uniunea Europeana in dezbaterea Parlamentului European

septembrie 9, 2010

Plenul Parlamentului European din Strasbourg a gazduit ieri seara, o dezbatere privind libertatea presei in Uniunea Europeana pornind de la declaratia Comisiei Europene asupra restrictiilor privind libertatea de expresie, libertatea informatiei si a controlului guvernamental asupra mass-media in mai multe state membre.

In acest context, eurodeputatul Victor Bostinaru a atras atentia inca o data in plenul forului european, asupra nominalizarii in Strategia Nationala de Aparare a Romaniei (SNAp) a presei ca vulnerabilitate la adresa securitatii statului roman. Conform articolului 6.2. Vulnerabilitati, al SNAp din 23 iunie 2010, "Fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului reprezinta o (...) vulnerabilitate a statului roman."

Conform eurodeputatului Victor Bostinaru, prin aceasta strategie se incearca o rasturnare a sistemului democratic in Romania prin care s-ar permite statului roman sa ia masuri impotriva presei: "Libertatea presei si libertatea de opinie sunt drepturi fundamentale pentru existenta oricarui stat democratic. Formularea acestui articol insa, lasa loc arbitrariului si abuzului, discrediteaza activitatea jurnalistilor si permite ingradirea libertatii presei".

Eurodeputatul a mentionat o serie de reactii din partea organizatiilor de presa nationale si internationale precum si inregistrarea la Comisia de Petitii a Parlamentului European a unor petitii pe acest subiect: "Reactiile ONG-urilor din Romania, precum si a celor internationale ca Reporters Sans Frontieres, International Press Institute sau South East Europe Media Organization sunt dovezi asupra faptului ca lucrurile involueaza catre o situatie inacceptabila pentru un stat de drept si o democratie de secol XXI. De asemenea doua petitii din Romania care reclama aceste derapaje au fost deja inregistrate pe langa Comisia de Petitii a Parlamentului European."

"Solicit Parlamentului Romaniei, care dezbate in acest moment pe marginea acestui document, sa voteze impotriva acestui articol. In acelasi timp solicit Comisiei Europene sa denunte acest atac institutional la adresa libertatii presei ce se petrece in Romania, tara membra a Uniunii Europene" a conchis eurodeputatul.

 

www.petitiipe.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro