Moneda națioală a atins luni, 7 septembrie, un maxim istorică în raport cu moneda euro, de 4.8552 Lei/Euro, dar Banca Națională a României afirmă că se aşează într-o zonă de echilibru în noul context, fără oscilaţii mari.
„Leul se aşează într-o zonă de echilibru în noul context, fără oscilaţii mari. Astăzi am avut o depreciere de 0,1%, iar de la începutul anului undeva spre 1,6%, ceea ce, chiar dacă pare contraintuitiv de vreme ce consemnăm un maxim istoric, arată o evoluţie relativ stabilă, mai ales în situaţia complicată din punct de vedere economic, în care forintul s-a depreciat cu 8,8%, iar zlotul polonez cu 4,5% pentru a înţelege ce s-a întâmplat în regiune", a explicat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, pentru Agerpres.
Oficialul dă asigurări că leul îşi va găsi un echilibru relativ rapid, dar avertizează că o creștere a cheltuielilor, precum majorarea nesusținută de pensii și salarii va duce la o creștere a riscului de instabilitate.
„Dacă nu vor apărea derapaje în privinţa politicilor publice care să ducă la cheltuieli suplimentare de negestionat prin majorări nesusţinute de pensii sau salarii, leul îşi va găsi un echilibru relativ rapid. Dacă aceste presiuni legate de cheltuieli continuă, riscul creşte odată cu ele", a explicat Dan Suciu.
Și premierul Ludovic Orban spune că a existat o stabilitate a cursului de schimb, chiar dacă România a trecut prin criza generată de COVID.
„Sunt anumite perioade când există o presiune asupra cursului. Sunt convins că BNR va reuși să mențină o relativă stabilitate a cursului de schimb. Preocuparea noastră a fost pentru a asigura echilibrele macroeconomice”, a spus el.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro