Proiectul de lege care reglementeaza statutul holdingurilor trebuie pastrat cu prioritate pe agenda guvernului, indiferent de componenta acestuia, semnaleaza specialistii din domeniul consultantei. Beneficiile acestor reglementari sunt complexe si se vom manifesta pe termen mediu si lung.
Alex Milcev, partener Ernst & Young, si Marius Stancescu, presedintele Riff Holding au atras atentia asupra prioritatii proiectului de lege care reglementeaza funtionarea holdingurilor, sustinand ca adoptarea lui nu ar trebui amanata, in contextul actualei instabilitati politice. Subiectul a fost dezbatut in cea mai recenta editie a emisiunii Legile afacerilor, difuzata la The Money Channel.
Proiectul de lege, aflat acum in stand-by, este relativ subtire, insa este, la o prima citire, ceea ce am avea nevoie ca sa putem pune bazele unui sistem functional, urmand ca, pe parcurs, sa se aduca modificarile si completarile necesare. Cred ca, pentru a fi totul foarte clar, este nevoie sa cuprindem reglementarile privind holdingurile intr-o lege specifica, a explicat Marius Stancescu in cadrul emisiunii Legile afacerilor.
In opinia reprezentantului Ernst & Young, guvernul are la dispozitie si o alta cale de reglementare a holdingurilor. Ca sa avem o legislatie de tip holding, este nevoie de doar doua modificari legislative. Una este scutirea de impozit pe profit pentru vanzarea de actiuni a companiilor care se ocupa de activitati de holding si ma refer aici la articol din legea 31/1990. A doua masura este scutirea pe dividentele incasate, care, intr-o anumita forma, exista deja, a precizat Alex Milcev.
Pana acum, conceptul de holding a fost analizat mai ales din punct de vedere fiscal, insa beneficiile acestuia pot avea implicatii pe mai multe niveluri ale economiei.
Daca vorbim de avantajele unei legi a holdingurilor in Romania, vorbim de cateva lucruri importante: pastrarea capitalului in tara, avantajele fiscale si crearea locurilor de munca, a declarat Marius Stancescu.
Principalul impact al holdingurilor este asupra investitiilor prezente pe piata si apoi asupra ministerului Muncii, care va putea observa o crestere a numarului de angajati. Tari precum Olanda sau Cipru nu au oferit multe avantaje fiscale, dar au stabilit niste reguli foarte stricte, simplificate, pentru companii care doresc sa opereze in acest fel, a precizat partenerul Ernst & Young. Exista mai multe facilitati fiscale de care se bucura holdingurile, insa trebuie sa intelegem foarte bine ce ofera fiecare tara si ce anume avem nevoie sa implementam in Romania.
In plus, menirea unei organizatii de tip holding este eficientizarea deciziei si managementului.
Specialistii prezenti in emisiunea Legile afacerilor au precizat ca o asemenea lege nu va avea un efect fulger, ci beneficiile ei se vor observa peste aproximativ cinci ani.
In lipsa unei legislatii autohtone adecvate, societatile cu capital romanesc pot functiona ca holdinguri doar daca sunt inregistrate in state cu un regim juridic favorabil.
Avem de-a face cu o plecare a potentialelor holdinguri si infiintarea lor in Olanda sau Cipru. Suntem intr-un stadiu de dezvoltare a businessului autohton in care se trece peste granita. Companiile romanesti devin multinationale. Nu sunt multe, dar incep sa devina. Este un trend, ca in orice alta tara, semnaleaza Milcev.
Emisiunea LEGILE AFACERILOR, difuzata la The Money Channel, s-a impus in zona business ca o productie media de referinta dedicata atat pietei avocaturii si consultantei, cat si analizarii unor importante proiecte si tranzactii consiliate de avocati.
Emisiunea este moderata de Andrei Cristea, directorul Revistei Romane de Consultanta.
LEGILE AFACERILOR poate fi vizionata in direct, in fiecare joi, de la ora 18.00 si in reluare, sambata si duminica, la aceeasi ora. Emisiunea poate fi descarcata si de pe site-ul www.lionhouse.ro.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro