Legea carantinei intră în vigoare de marți

iulie 21, 2020

Legea carantinei și izolării va produce efecte începând de marți și astfel se va rezolva vidul legislativ în care pacienții pozitivi s-au putut externa la cerere sau nu au mai putut fi obligați, vid ce a durat aproximativ două săptămâni ca urmare a unei decizii CCR care a stabilit că este neconstituțională impunerea de măsuri restrictive printr-un ordin de ministru, iar măsurile trebuie implementate prin lege.

Adoptarea legii a fost întârziată aproximativ o săptămână în Senat unde PSD și-a manifestat nemulțumirea față de forma proiectului de lege rezultat după modificările făcute chiar de social-democrați în Camera Deputaților față de varianta înaintată de Guvern. Legea a trecut joi seară de Senat și a fost promulgată sâmbătă de către președintele Iohannis.

Marți sunt programate și o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență și una a Guvernului pentru a pune în acord hotărârea de prelungire a stării de alertă cu prevederii legii privind carantina.

După intrarea în vigoare a legii, cei infectați pot refuza tratamentul, însă trebuie să accepte izolarea pentru cel puțin 48 de ore, timp în care să fie investigați clinic și paraclinic.

Această prevedere reprezintă o măsură care să preîntâmpine cazurile recente, când oameni diagnosticați cu Covid 19 au refuzat internarea și tratamentul și au murit la câteva zile distanță sau au ajuns la ATI.

Pacienţii asimptomatici vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar după aceea pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile.

Contestarea în instanță

Ordinele autorităților privind carantina sau izolarea sunt acte adminstrative, așadar pot fi atacate de orice persoană în fața unui judecător, în cazul în care consideră că i s-au încălcat drepturile sau libertățile. Condiția este ca în 24 de ore să fie depusă contestația.

”Toate actele administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege, pot fi atacate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim la instanţa competentă, cu acţiune în anulare la indtanţa de judecată competentă, atât pentru motive de legalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de 5 zile de la publicarea actului administrativ în Monitorul Oficial sau la data luării la cunoştinţă a conţinutului actului în cazul nepublicării acestuia”.

Cererile de anulare a actelor administrative normative în instanţă sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru.

Soluţionarea contestaţiei va avea loc în termen de maximum 15 zile de la data sesizării instanţei, în complete formate din 3 judecători. Primul termen de judecată este de maximum 5 zile de la data înregistrării în anulare, iar termenele ulterioare nu pot depăşi 10 zile în total.

Decizia primei instanţe poate fi atacată cu recurs în maximum 2 zile. ÎCCJ se pronunţă în complet de 5 judecători, în termen de 5 zile de la sesizare, prin hotărâre definitivă.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro