Asociatia "Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila - Agenda 21" alaturi de Agentia Nationala a Functionarilor Publici lanseaza in data de 27 ianuarie a.c., orele 11,00, la sediul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici proiectul "Carta Cetatenilor", proiect finantat de Uniunea Europeana, prin programul PHARE 2006/018-147.01.02/02/DEM 21, Cresterea rolului societatii civile in procesul de integrare a Romaniei.
Lansarea se va face in prezenta partenerilor locali implicati in proiect, reprezentanti ai 15 institutii publice: primarii, institutii ale prefectului si institutii deconcentrate din Bucuresti si judetele Cluj, Mehedinti, Tulcea si Vaslui si a reprezentantilor mass-media.
Scopul proiectului consta in cresterea rolului societatii civile in promovarea principiilor bunei guvernari si ale participarii cetatenilor la procesul de elaborare a politicilor la nivel local. 1200 de cetateni, 30 de voluntari si 1000 de functionari publici din cadrul a 15 institutii si autoritati publice locale din judetele Cluj, Mehedinti, Tulcea, Vaslui si din Municipiul Bucuresti vor fi implicati in elaborarea Cartei Cetatenilor si consolidare a unui Sistem de premiere a bunelor practici in procesul de reformare institutionala si transparenta decizionala al administratiei publice romanesti. Demersul se va baza si va adapta modele europene din domeniu. In acest scop, se va asigura transferul de expertiza si know-how din doua state membre ale Uniunii Europene: Anglia si Olanda. Experienta va fi diseminata in alte 15 judete prin Agentia Nationala a Functionarilor Publici si prin intermediul Asociatiilor Municipiilor si a Oraselor din Romania.
Ca urmare a derularii proiectului, cele 15 institutii publice isi vor elabora propria Carta a Cetatenilor care este un document ce reprezinta eforturile sistematice si angajamentul ferm al institutiei / autoritatii publice adresate cetatenilor / beneficiarilor serviciilor specifice ale institutiei pentru respectarea standardelor serviciilor, informarea constanta si consultarea cetatenilor, promovarea principiilor nediscriminarii in oferta de servicii si accesul la acestea, instituirea de mecanisme adecvate si eficiente de raspuns la solicitari, sesizari, petitii, utilizarea eficienta a fondurilor, promovarea principiilor etice in politicile publice si combaterea oricaror forme de coruptie. Ea este deopotriva un mecanism intern de autoperfectionare, cat si un canal eficient de comunicare cu cetatenii.
Doua Rapoarte de evaluare vor fi realizate ca baza de pornire pentru elaborarea Cartei Cetatenilor. Un raport va fi elaborat ca urmare a aplicarii de catre voluntari a chestionarelor de evaluare a gradului de satisfactie a cetatenilor cu privire la calitatea serviciilor ai caror beneficiari sunt si a nevoilor pe care acestia le au raportate la institutiile cuprinse in proiect. 1200 de cetateni vor fi cuprinsi in esantionul investigat. Cel de-al doilea raport va sintetiza rezultatele autoevaluarii din cele 15 institutii. Esantionul investigat va fi format din 1000 de functionari publici.
Proiectul se va realiza pe o perioada de 10 luni, decembrie 2008 - octombrie 2009 si va promova pentru prima data in Romania un sistem national de premiere a bunelor practici ale institutiilor si autoritatilor publice in domeniul standardelor de calitate a serviciilor publice si atragerii cetatenilor in actul de decizie.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro