Laboratoarele BitDefender anunta clasamentul malware pentru Romania in prima jumatate a anului 2008

august 14, 2008

Ameninţările informatice din prima jumătate a anului 2008 au urmat şi în România aceleaşi tendinţe de intensificare şi diversificare înregistrate la nivel global, clasamentul celor mai periculoase 10 tipuri de malware fiind dominat în proporţie de 70% de troieni.

Cercetătorii Laboratorului Antimalware BitDefender au remarcat că autorii de malware preferă să profite în continuare de vulnerabilităţile sistemelor informatice prin intermediul viruşilor camuflaţi sub aparenţa unor aplicaţii legitime. Totodată, se menţine preferinţa pentru exploatarea vulnerabilităţilor software.

„Principalele ameninţări analizate în această perioadă vizează obţinerea de profit, cel mai adesea de natură financiară. Pentru asigurarea unor câştiguri consistente este, însă, nevoie de compromiterea unui număr cât mai mare de sisteme, pe care să fie instalate cât mai multe varietăţi de malware, precum bots, adware, spyware etc. Astfel, sarcina cea mai dificilă nu o reprezintă distribuirea de malware, cât mai ales infiltrarea şi parazitarea propriu-zisă a sistemelor, în vederea creării de breşe de securitate care să permită, la rândul lor, expunerea sistemelor la alte ameninţări. Aşa se explică volumul sporit de troieni înregistrat în ultimele şase luni”, a declarat Sorin Dudea, Şeful Diviziei de Analiză şi Cercetare Malware din cadrul Laboratoarelor Antimalware BitDefender.

Clasamentul malware pentru România în perioada ianuarie - iunie 2008
01. Trojan.Clicker.CM 4,20
02. Trojan.Downloader.JS.Istbar.B 4,19
03. Trojan.IFrame.AS 3,21
04. Win32.Jeefo.A 2,97
05. Trojan.VB.AIA 2,49
06. Trojan.Js.Wonka.UQ 1,96
07. Win32.Worm.Viking.BU 1,92
08. Win32.Fidcop.Gen 1,90
09. Trojan.Clicker.HTML.IFrame.AR 1,72
10. Trojan.Peed.Gen 1,56
11. Alt malware 73,89

Prima poziţie este ocupată de Trojan.Clicker.CM, deţinător al unui procent de 4,20 din numărul de sisteme infectate în România, în semestrul întâi al anului 2008. Troianul alterează resursele sistemului, limitând lăţimea de bandă prin deschiderea în browser a unui număr sporit de ferestre pop-up cu conţinut comercial, astfel încât să-l determine pe utilizator să acceseze site-urile care îşi fac reclamă în acest mod.

Locul al doilea, cu 4,19% din cifra totală a sistemelor infectate, îi revine lui Trojan.Downloader.JS.Istbar.B, o ameninţare JavaScript care, exploatând vulnerabilităţi de sistem, descarcă şi instalează malware sub formă de module ActiveX.

Pe poziţia a treia îl regăsim, la distanţă de aproape un procent faţă de ocupantul poziţiei secunde, pe Trojan.IFrame.AS, un malware ce exploatează o vulnerabilitate HTML a aplicaţiilor Web browser prin intermediul căreia unui sistem i se poate solicita accesarea de conţinut on-line fără acordul utilizatorului. Şi acest troian, asemeni celui plasat pe poziţia precedentă, este folosit ca instrument pentru distribuţia altor tipuri de malware.

„Clasamentul ameninţărilor software din România în intervalul ianuarie – iunie 2008 ne confirmă previziunile referitoare la tipurile de riscuri la care se expun utilizatorii noştri. Peisajul malware românesc denotă în primul rând faptul că mulţi dintre beneficiarii accesului la Internet nu sunt protejaţi de nici o soluţie de securitate fiabilă. În al doilea rând, acest clasament mai evidenţiază o lipsă acută de informare în materie de ameninţări electronice, precum şi absenţa cunoştinţelor minime în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea lor. În al treilea rând, demonstrează că utilizatorii nu sunt pe deplin conştienţi de pericolele la care se expun şi care, în ultimă instanţă, le-ar putea compromite nu doar datele şi informaţiile, ci chiar întreaga activitate.”, a declarat Viorel Canja, Şeful Laboratorului Antimalware al BitDefender.

Pentru a fi la curent cu ultimele ameninţări informatice şi soluţiile de protecţie adecvate, vă rugăm să accesaţi Centrul de Securitate BitDefender.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro