La ce să te aștepți după operația de rinoplastie

Rinoplastia este operația de remodelare a piramidei nazale. Pacienții apelează la rinoplastie pentru a-și îmbunătăți felul în care arată (după anumite standarde), pentru a repara un defect din naștere sau a-i ajuta să respire mai bine.

Așadar, ați făcut și dvs operația și ați ajuns acasă. Doctorul și asistenta v-au explicat despre cusături, bandaje, sângerare, umflături etc și ce aveți de făcut drept îngrijiri post-operatorii astfel încât tot acest capitol din viața dvs. să aibă un final fericit.

Totul este ușor când aveți ajutor medical aproape însă ce faceți când sunteți singură acasă și trebuie să rezolvați anumite situații? Iată un mic ghid cu câteva sfaturi menite să vă liniștească și să vă ajute să gestionați momentele care par aducătoare de panică și îngrijorare.

La ce să vă așteptați după operația de rinoplastie? Nasul dvs. va fi învinețit și umflat și este posibil să aveți vânătăi în jurul ochilor. Nu vă speriați, umflarea se poate agrava înainte de a se ameliora. În 3-4 săptămâni, cea mai mare parte a umflăturii ar trebui să dispară. Veți avea dureri în nas și este posibil să aveți și dureri de cap (este normal).

De asemenea, este posibil ca nasul să fie înfundat și să aveți probleme cu respirația pentru o perioadă scurtă de timp. Pielea de pe vârful nasului va fi amorțită, iar pe măsură ce amorțeala dispare veți simți mâncărime sau chiar o durere fulgerătoare. 

Dacă oasele nasului au fost rupte în timpul intervenției chirurgicale, va trebui să evitați rănirea nasului aproximativ 3 luni. După 3-4 săptămâni de la rinoplastie, veți avea o idee bună despre rezultatul final al operației. 

Acum că știți la ce să vă așteptați, dincolo de prețul rinoplastiei, iată câteva sfaturi practice de îngrijire la domiciliu în următoarea lună după operație ce vă vor ajuta să vă simțiți mai bine cât mai repede posibil. Rețineți că fiecare persoană își revine într-un ritm diferit adaptat la contextul personal. 

Activități pe care le puteți face acasă după operația de rinoplastie:

- Odihniți-vă când vă simțiți obosită. Oferiți corpului somnul de care are nevoie pentru a se vindeca mai repede.

- Țineți capul ridicat câteva zile după operație, atât în timpul odihnei pasive cât și în timpul somnului, folosind 2-3 perne.

- Încercați să faceți plimbări scurte în fiecare zi. Măriți de la o zi la alta numărul de minute petrecute la plimbare. Gradual, faceți plimbări din ce în ce mai lungi.

- În funcție de natura jobului și de felul în care vă simțiți, va fi nevoie să vă luați concediu medical cam o săptămână.

- Evitați activitățile intense cum ar fi mersul pe bicicletă, alergarea, ridicarea de greutăți sau exercițiile aerobice, pentru 2-3 săptămâni sau până când primiți OK-ul de la doctorul dvs.

- Întrebați doctorul când puteți conduce mașina din nou.

- Nu vă suflați nasul cel puțin o săptămână după rinoplastie. Ștergeți-vă nasul ușor cu un șervețel fin. Dacă este cazul să strănutați, faceți-o cu gura deschisă.

- Întrebați doctorul dvs. când este sigur să vă aplecați. 

- Nu vă frecați nasul timp de 8 săptămâni. Folosiți cremă cu factor de protecție solară pe nas și purtați o pălărie cu boruri largi pentru a evita orice risc de arsuri solare. Aplicați machiajul cu multă blândețe și folosiți SPF la fiecare ieșire afară din casă.

- Nu înotați timp de o săptămână.

Dieta după operație. 

Veți observa că mișcările intestinale nu sunt regulate imediat după operație. Acest lucru este normal. Evitați pe cât posibil alimentele despre care știți că vă constipă ușor sau vă îngreunează tranzitul și eliminarea. Poate este necesar să luați un supliment de fibre în fiecare zi. Dacă nu ați avut mișcări intestinale 2 zile la rând, întrebați-vă doctorul dacă este cazul să luați un laxativ ușor.

Medicamentele după rinoplastie. 

Numai doctorul vă va spune dacă și când să reluați medicamentele. De asemenea, vă va da instrucțiuni cu privire la noile medicamente: contra durerii, antibiotice sau aspirină. Respectați indicațiile doctorului și nu întrerupeți tratamentul chiar dacă vă simțiți mai bine.

Îngrijirea zonei operate. 

După ce cusăturile au fost scoase, puteți spăla zona cu apă și săpun, apoi usca cu blândețe. Anumite bandaje pot fi scoase după instrucțiunile doctorului sau le lăsați să cadă de la sine.

Alte instrucțiuni:

- Puteți pune gheață pe nas pentru 10-20 de minute, în primele 3 zile după operație, la fiecare 1-2 ore, pentru a reduce umflarea. O pungă cu boabe de mazăre sau porumb este o alegere bună pentru că se mulează pe forma feței. Puneți o batistă de bumbac între piele și gheață.

- Nu purtați ochelari pe nas în primele 4 săptămâni după operație. Dacă totuși nu se poate fără ochelari de vedere, căutați soluții să-i fixați de frunte, fără să deranjeze nasul.

- În prima săptămână, evitați hainele care trebuie trase pe cap.

Ce se întâmplă după operația de rinoplastie este la fel de important ca operația însăși. Stabiliți și respectați toate controalele programate de doctor și sunați doctorul sau asistentele dacă aveți probleme post operatorii. 

Acum că știți prețul rinoplastiei și ce trebuie făcut după operație, s-au lămurit multe întrebări. Experiența operației de rinoplastie poate fi una plăcută dacă colaborați strâns cu doctorul și urmați sfaturile lui - pacienții lui sunt dovada ca ele funcționează și că operația este una de succes.

 

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro