Kosovo și Serbia, acord de cooperare economică semnat în Biroul Oval

septembrie 4, 2020

Serbia și Kosovo au convenit să normalizeze legăturile economice după două zile de discuții la Washington.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat încheierea acordului în Biroul Oval pe 4 septembrie, înainte de o întâlnire cu liderii celor două națiuni.

„Sunt încântat să anunț un angajament cu adevărat istoric", a spus Trump, alături de președintele sârb Alexandr Vučić și de prim-ministrul kosovar Avdullah Hoti, care au semnat un acord de cooperare economică. „Serbia și Kosovo s-au angajat fiecare în normalizarea economică”.

„După o istorie violentă și tragică și ani de negocieri eșuate, administrația mea a propus o nouă modalitate de a reduce distanța. Concentrându-se pe crearea de locuri de muncă și creșterea economică, cele două țări au reușit să facă o descoperire majoră", a spus Trump.

Trump a mai spus că Serbia s-a angajat să-și mute ambasada la Ierusalim și că Kosovo și Israel au fost de acord să normalizeze legăturile și să stabilească relații diplomatice.

Administrația Trump a recunoscut capitala Israelului la Ierusalim la sfârșitul anului 2017 și a mutat ambasada SUA acolo în mai 2018.

Administrația a încurajat și alte țări să facă același lucru, dar a fost larg criticată de palestinieni și de mai multe state europene, deoarece conflictul israeliano-palestinian rămâne nerezolvat. Kosovo, o țară predominant musulmană, nu a recunoscut niciodată Israelul și nici Israelul nu a recunoscut Kosovo.

Parlamentul kosovar a declarat independența Kosovo față de Serbia în 2008, la nouă ani după ce NATO a desfășurat o campanie aeriană de 78 de zile împotriva Serbiei pentru a opri o represiune sângeroasă împotriva etnicilor albanezi în Kosovo.

Majoritatea națiunilor occidentale au recunoscut independența Kosovo, dar Serbia și aliații săi, Rusia și China, nu au recunoscut-o. Lipsa de dorință a Serbiei de a recunoaște Kosovo au menținut tensiunile și au împiedicat stabilizarea completă a regiunii balcanice după războaiele sângeroase din anii 1990.

„Nu ne-am rezolvat toate problemele. Există încă diferențe ", a spus Vučić , dar a adăugat că a avea o zonă economică unificată cu Kosovo reprezintă un „mare pas înainte ".

Hoti a descris, de asemenea, cooperarea economică drept un „mare pas înainte” în relație și a spus că cei doi lideri s-au angajat să lucreze împreună.

Vučić a anunțat, de asemenea, că s-a ajuns la un acord pentru deschiderea la Belgrad a unui birou al Fondului SUA pentru dezvoltare, care, a spus el, va trimite un semnal puternic agențiilor de credit și investitorilor.

„Americanii vor monitoriza proiecte importante, cum ar fi construcția autostrăzii către Pristina. Am convenit asupra modului de construire a căii ferate și a legăturii dintre Pristina și centrul Serbiei, prin Merdare (o trecere de frontieră între Serbia și Kosovo)", a spus Vučić.

În plus, a adăugat el, s-a convenit ca proiectele să fie finanțate de diferite corporații americane și Banca de export din SUA.

Serbia și Kosovo au semnat deja acorduri aeriene, feroviare și de tranzit, inclusiv unul care ar deschide calea pentru primul zbor între Pristina și Belgrad în 21 de ani. Noul acord cuprinde mai multe domenii ale cooperării economice.

Pe 7 septembrie, Vučić și Hoti trebuie să meargă la Bruxelles pentru a purta discuții sub auspiciile șefului diplomației UE, Josep Borrell, și al trimisului special pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajčák.

"Luăm act de semnarea documentului dintre Belgrad și Pristina la Casa Albă din Washington, D.C., astăzi", a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al lui Borrell, într-o declarație scrisă.

„Așteptăm cu nerăbdare să întâmpinăm părțile la Bruxelles în acest weekend și săptămâna viitoare pentru a continua munca noastră privind un acord cuprinzător pentru normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia, care se ocupă de toate problemele restante legate de relația lor și în conformitate cu dreptul internațional și Acquis-ul comunitar ", a spus Stano.

UE a mediat discuțiile dintre Serbia și Kosovo mai bine de un deceniu, iar efortul paralel al SUA, deși axat pe dezvoltarea economică, nu a fost pe deplin îmbrățișat de unii oficiali ai UE.

Summitul de la Casa Albă a fost inițial programat pentru iunie, dar a fost anulat după ce președintele kosovar Hashim Thaçi, care urma să conducă delegația kosovară, a fost pus sub acuzare pentru crime de război de către o curte internațională.

În Kosovo, Thaçi a salutat acordul și i-a mulțumit lui Trump. Într-o declarație postată pe rețelele de socializare, el a spus că Kosovo ar trebui să continue să caute calitatea de membru al organizațiilor internaționale, astfel încât acesta să aibă un statut mai bun pe arena internă și internațională.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro