Klaus Iohannis: Recunoașterea reciprocă a testelor ar facilita libera circulație în UE

noiembrie 19, 2020

Schimbul regulat de informații și de bune practici privind strategiile și abordările de testare și recunoașterea reciprocă a testelor ar facilita libera circulație în Uniunea Europeană, a spus președintele Klaus Iohannis joi seară la reuniunea membrilor Consiliului European, în format de videoconferință, dedicată aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19. De asemenea, șeful statului român a pledat pentru proceduri de achiziție comune, lansate de Comisia Europeană, arătând că aceastea ar putea fi instrumente utile pe care statele membre s-ar putea baza în campania de vaccinare.

Videoconferința a fost convocată de preşedintele Charles Michel, președintele Consiliului European. Este a doua reuniune pe această temă, după cea din 29 octombrie 2020.

Liderii statelor membre UE au abordat aspecte legate de gestionarea curentă a crizei sanitare generate de pandemia de COVID-19, în principal cu privire la testare, vaccinuri și măsuri luate la nivel național.

„În cadrul intervenției sale, Președintele României a evidențiat faptul că întărirea coordonării statelor membre este prioritară, în contextul în care răspândirea virusului la nivelul UE este în continuare îngrijorătoare. În ceea ce privește testarea, Președintele României a menționat faptul că este importantă asigurarea schimbului regulat de informații și de bune practici privind strategiile și abordările de testare. Cu privire la recunoașterea reciprocă a testelor, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acest demers ar facilita libera circulație în Uniune. Totodată, Președintele României a arătat că există încă probleme specifice, care trebuie soluționate pentru a facilita o abordare comună, cum ar fi corelarea testelor rapide cu cele RT-PCR, convenirea unui set de criterii și condiții comune pentru a se asigura un mecanism eficient”, transmite Administrația Prezidențială. 

Klaus Iohannis a informat Consiliul că în România strategia de vaccinare anti- COVID-19 este în curs de finalizare, luând ca reper orientările Uniunii Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății.

„Președintele Klaus Iohannis a arătat că desfășurarea unei asemenea campanii de vaccinare pe scară largă, într-o perioadă de timp scurtă, implică o cantitate foarte mare de consumabile medicale. În consecință, Președintele României a atras atenția că trebuie luate toate măsurile necesare pentru a evita orice deficiență care ar putea apărea în lanțurile de aprovizionare”, arată sursa citată. 

Klaus Iohannis a pledat pentru proceduri de achiziție comune, lansate de Comisia Europeană, arătând că aceastea ar putea fi instrumente utile pe care statele membre s-ar putea baza în campania de vaccinare.

Șeful statului român a reiterat „importanţa unei comunicări publice adecvate în ceea ce priveşte vaccinarea, pronunțându-se pentru o campanie de comunicare eficientă la nivelul Uniunii, pentru a evidenția beneficiile vaccinării împotriva COVID-19.”

Șefii de state și de guverne din Uniunea Europeană s-au reunit joi în format videoconferință într-o încercare de a debloca acordul pentru bugetul UE pe următorii 7 ani și pachetul de relansare economică post-pandemie, la trei zile după ce Ungaria și Polonia au anunțat un veto ca urmare a condiționării fondurilor europene de statul de drept.

Miza este una de 1.8 trilioane de euro care vin din bugetul UE 2021-2027 și planul de 750 de miliarde de euro alocate pentru ca statele din blocul comunitar să își refacă economia afectară de pandemia de coronavirus.

Pe de o parte se află 24 de state susținute de Comisie și de o majoritate din Parlamentul European, iar în tabără opusă Ungaria și Polonia, dar și Slovenia, care este pregătită să ofere sprijin celor două state dizidente.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro