Klaus Iohannis: Prefectul Capitalei nu a avut un plan coerent. Nu poate rămâne fără urmări

Președintele a reacționat luni cu privire la intrarea Bucureștiului în scenariul roșu, dar mai ales față de modul defectuos în care prefectul Gheorghe Cojanu a comunicat pe acest subiect, după ce Comitetul Municipal București pentru Situații de Urgență a decis închiderea, pentru următoarele 14 zile, începând de marți, de la miezul nopții, a școlilor, restaurantelor și teatrelor, după ce indicele de infectare cu coronavirus a ajuns luni în Capitală la 3,19.

„Guvernul a stabilit metodologia și măsurile specifice fiecărui scenariu, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea locală de a le implementa. E de neînțeles că, în ciuda creșterii zilnice a cazurilor, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat clar, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte. Atitudinea prefectului și modul în care a comunicat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări (…). Oamenii au tot dreptul să fie informați, pregătiți. Nu cred că familiile din București cu copii au fost foarte încântate să afle duminică seara că până marți trebuie să caute soluții”, a spus Klaus Iohannis.

Cât privește situația din Educație, în special a distribuirii tabletelor, președintele a admis pentru prima oară că s-au făcut și greșeli dar a amintit că guvernul PNL a preluat țara cu fondul de rezervă gol. 

„Întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie, ca și educația. E clar că s-au luat măsuri bune, dar s-au făcut și erori. Nu cred că putem face generalizări, că e haos”, a spus președintele întrebat despre „haosul” din Educație. 

 

 

Declarațiile președintelui Iohannis.

Am participat la summitul inițiativei celor trei mări, care va contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică.
Obiectivul principal al României sunt proiectele strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea proiectului BRUA, faza 1.
Am subliniat importanța deosebită a liniei de cale ferată care leagă Constanța de Gdansk și proiectul Via Carpatica.
Aceste proiecte au nevoie de finanțare substanțială.
Pe lângă Fondul de Investiții al Inițiativei celor trei mări vor trebui folosite fonduri guvernamentale și fondurile anunțate de SUA.
Din nefericire, așa ca peste tot în Europa, ne confruntăm cu o creștere accentuată a numărului de infectări cu noul coronavirus.
Capitala a depășit indicele alarmant de trei la mie, intrând în scenariul roșu.
Odată depășit pragul e evidentă necesitatea unor măsuri restrictive.
Guvernul a stabilit metodologia și măsurile specifice fiecărui scenariu, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea locală de a le implementa.
E de neînțeles că, în ciuda creșterii zilnice a cazurilor, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat clar, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte.
Atitudinea prefectului și modul în care a comunicat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări.
Cetățenii trebuie să fie partenerii autorităților.
Sunt necesare informarea din timp și predictibilitate atunci când e afectată viața cetățenilor.
Trebuie să acționăm decisiv pentru a reduce povara de pe umerii sistemului medical.
În primăvara acestui an, prin eforturi mari și sacrificii am reușit să reducem masiv curba infectărilor. Sunt convins că putem face din nou acest lucru împreună.

Sesiune de întrebări și răspunsuri

 

Jurnalist: Și dvs și premierul ați vorbit de acțiuni suplimentare. Ar trebui ca și în București, ca în alte țări UE, ar trebui măsuri precum închiderea pe anumite perioade a restaurantelor sau ca românii să stea în casă anumite perioade de timp?

Klaus Iohannis: Situația impune măsuri suplimentare în București. Azi s-au decis măsuri: elevii nu vor mai merge la școală, restaurantele și barurile închise la interior, purtatul măștilor în toate locurile publice va fi obligatoriu. Evident că dacă nu se oprește pandemia, atunci experții vor veni cu recomandări suplimentare. Dar acum aceste măsuri decise la nivelul Bucureștiului sunt cele necesare.

Jurnalist: Din cauza că a crescut foarte mult numărul cazurilor, ce se va întâmpla cu alegerile? Mai ales că președintele PSD spunea că atributul organizării revine guvernului și președintelui și că își dorește o invitație la Cotroceni pentru stabilirea exactă a datei alegerilor?

Klaus Iohannis: Alegerile vor avea loc pe 6 decembrie.

Jurnalist: Negocierile pentru bugetul UE sunt blocate, ați fost la Consiliul European.

Klaus Iohannis: În momentul de față negocierile Consiliu – Parlament merg un pic mai greu. I-am încurajat pe toți să caute soluții pentru deblocare, ar fi păcat să pierdem vremea și să nu obținem aceste fonduri. Eu cred că lucrurile vor merge mai departe, va fi aprobat bugetul și în varianta normală în 2021 vom intra pe noul buget european.

Jurnalist: Spuneți că e inacceptabil cum a acționat prefectul, ce înseamnă, să demisioneze sau să fie demis?

Iohannis: Asta rămâne de văzut, dar situația nu poate continua așa. Oamenii au tot dreptul să fie informați, pregătiți. Nu cred că familiile din București cu copii nu au fost foarte încântate să afle duminică seara că până marți să caute soluții.

Jurnalist: Legat de respect față de cetățeni, situația din educație: mai suportați ce se întâmplă, mai rezistați haosului de acolo?

Iohannis: Întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie, ca și educația. E clar că s-au luat măsuri bune, dar s-au făcut și erori. Nu cred că putem face generalizări, că e haos.

Jurnalist: Știm că există un deficit de medici și asistente ATI, ar putea apela România la sprijin european?

Klaus Iohannis: Eu cred că medicii români sunt foarte buni și până acum au făcut față foarte bine. Avem chiar acum o promoție de medici tineri interesați să intre direct în prima linie. Dar eu cred că putem să gestionăm situația în continuare, iar acum câteva luni medici de la noi au mers în altă parte.

Jurnalist: De ce nu s-a impus obligativitatea purtării măștilor în toate spațiile publice mai devreme?

Iohannis: Pentru că aceasta a fost recomandarea specialiștilor.

Jurnalist: Nu există încă toate tabletele, cine se face vinovat?

Iohannis: Guvernul lucrează la aceste chestiuni și zilnic mai apare câte un progres. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că această pandemie ne-a luat total pe nepregătite. Când a apărut pandemia, rezervele României erau zero, așa le-a lăsat guvernul PSD. În educație s-a început destul de devreme procedura de achiziție.

Jurnalist: De circa o lună sunt elevi cu zero acces la educație, fără curent, tabletă și internet. După ce va fi rezolvată situația, cine ar trebui să fie responsabil ca la finalul anului școlar să fie recuperat timpul pierdut?

Klaus Iohannis: Nu cred că e cazul să căutăm vinovați, ci să căutăm soluții. Chestiunea e extrem de complexă.

Jurnalist: Premierul a declarat că principala creștere a cazurilor sunt petrecerile. Sunteți de acord?

Iohannis: Cu siguranță petrecerile, mai ales nunțile și botezurile, unde nu s-a respectat regulile, au contribuit semnificativ la răspândirea bolii.

Jurnalist: Premierul Orban și ministrul Predoiu vorbeau de o reformă a CCR. Considerați că se impune o reformare în ce privește componența, sau o reformă mai largă?

Klaus Iohannis: Acum trebuie să ne ocupăm de legile justiției, care trebuie reparate. Dar am putut vedea toți că e nevoie de o modernizare a Constituției. Am avut situații fără soluții constituționale – vă amintesc doar problema anticipatelor. Cu siguranță, când Constituția va fi modernizată, e nevoie și o modernizare a capitolului referitor la CCR.

Jurnalist: Astăzi, guvernul propune la conducerea Romgaz, companie strategică a statului, un controlor de rovignete, un consilier la Autoritatea Electorala Permanenta și un fost viceprimar din Sibiu specialist in asfaltari. Numirile la conducerea marilor companii de stat e atributul guvernului, dar dumneavoastra ati promis in campania prezidentiala de anul trecut că acestea trebuie facute pe baza de ”competenta si integritate” si ati criticat numirile facute de PSD. Ce veti face concret pentru a va putea respecta promisiunea din programul cu care ati castigat al doilea mandat de presedinte?

Klaus Iohannis: Mă voi informa la guvern și veți primi un răspuns prin Biroul de Presă.  

Jurnalist: PNL i-a oferit un loc eligibil lui Viorel Ilie, fost ministru în guvernele PSD girate de Liviu Dragnea. Viorel Ilie a fost vizat și de o anchetă penală, dar protejat de Parlament. Mai e credibil mesajul dvs. anti-PSD și pro-justiție, când PNL promovează traseiști cu suspiciuni penale?

Klaus Iohannis: Mesajul meu a fost mesajul politicianului și președintelui României. Acum 3-4 luni chiar dvs. ați pus întrebarea cu traseismul și v-am spus că s-a cam terminat cu racolarea. Și așa s-a întâmplat, s-a terminat cu racolarea. Am avertizat, lucrurile s-au oprit atunci. Mai departe veți putea afla de la PNL cum s-au făcut listele, și candidații sunt membri PNL. Vă rog să luați datele de la sursa principală, de la PNL.

Jurnalist: În ce măsură evenimentele de la Iași, de la Sfânta Parascheva, sunt parte a unui război hibrid menit să decredibilizeze România ca partener al SUA? Unde au greșit autoritățile statului? La evenimente similare cetățenii pot merge liniștiți?

Klaus Iohannis: Nu cred că face parte dintr-un război hibrid, dar cetățenii trebuia să participe toți în condițiile stabilite de guvern.

Jurnalist: Guvernul Orban raportează mai puține infecții nosocomiale decât guvernul Ponta? Guvernul Ponta a căzut pentru că a mințit când a spus că cetățenii pot fi ajutați. Cum acceptați să susțineți un guvern mincinos? 

Klaus Iohannis: Mi se pare cel puțin ciudat că au fost zero raportări, voi cere o explicație pentru asta.

Jurnalist: Emmanuel Macron spunea la Vilnius că UE trebuie să-și reducă dependența față de arsenalul american.

Klaus Iohannis: România are un parteneriat strategic foarte putenric cu SUA și alocă 2% din PIB pentru apărare. Pe de altă parte, sunt actori în UE care doresc să se construiască o strategie de UE și sunt de acord că e un lucru bun. Însă abordările europene și cele NATO trebuie să se completeze reciproc. Pentru mine, primul și cel mai important lucru e siguranța României.

 

Sursa: europalibera.org