Kaspersky Lab avertizeaza ca in ultimele doua zile Internetul a fost luat cu asalt de stiri, informatii si link-uri false legate de moartea lui Osama bin Laden, raspandite de infractorii cibernetici cu scopul de a infecta cu malware utilizatorii. Cele mai vizate par a fi retelele sociale – de exemplu, pe Twitter, in ultimele 24 de ore s-au inregistrat in medie 4000 de tweet-uri pe secunda, multe dintre ele continand link-uri periculoase.
Metoda folosita de infractorii cibernetici este cunoscuta sub numele de Blackhat SEO, prin care acestia incearca sa influenteze, prin metode ilegale, rezultatele afisate de motoarele de cautare atunci cand un utilizator vrea sa afle informatii despre un anumit subiect, in acest caz uciderea lui Osama bin Laden. De exemplu, in cursul zilei de luni au fost identificate rezultate afisate de Google Images care, daca erau accesate, redirectionau vizitatorii catre doua site-uri periculoase: ***-antivirus.cz.cc/fast-scan/ si ***pe-antivirus.cz.cc/fast-scan/.
Principalul scop al acestora era de a raspandi un program antivirus fals – „Best Antivirus 2011”. Nici utilizatorii de sisteme Apple Macintosh nu au fost ocoliti, acestia avand si ei un domeniu „dedicat” - ***-antivirus.cz.cc/fast-scan2/ - de unde puteau instala doua programe false – “Best Mac Antivirus” si “MACDefender”.
„Totul a luat amploare pe retelele sociale, Facebook si Twitter devenind canale principale de raspandire a link-urilor periculoase si a informatiilor false”, spune Ştefan Tanase, Senior Regional Reasercher Kaspersky Lab.
„Oamenii sunt foarte curiosi in aceasta perioada sa vada primele imagini sau inregistrari video cu Osama bin Laden, de aceea infractorii cibernetici raspandesc informatii false pentru a-i determina pe utilizatorii nestiutori sa dea click pe anumite link-uri periculoase. Chiar si in Romania am asistat unei astfel de epidemii pe Facebook, unde foarte multa lume ajungea sa raspandeasca automat link-uri periculoase pe wall-urile prietenilor fara a sti acest lucru”, completeaza Tanase.
Utilizatorii trebuie sa retina faptul ca exista un risc foarte ridicat de a se infecta cu malware in aceasta perioada, iar Kaspersky Lab recomanda accesarea doar a surselor de informare cunoscute si evitarea celor care nu prezinta foarte mare incredere. De asemenea, pe retelele sociale propagarea de link-uri false se face cu rapiditate, de aceea este preferabil ca utilizatorii sa nu dea click pe link-uri ce promit dezvaluirea de fotografii si filme cu Osama bin Laden mort, chiar daca acestea vin de la prieteni care, la randul lor, nu stiu ca au conturile infectate.
Nu in ultimul rand, utilizatorilor le este recomandat sa foloseasca o suita de securitate avansata, cu toate actualizarile la zi si sa se asigure ca software-ul de pe computer, inclusiv sistemul de operare, se afla la zi cu toate update-urile de securitate.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro