Jurnalul unui Mag – prima carte a lui Paulo Coelho

Editura Humanitas lanseaza vineri, 15 septembrie, ora 17.00, la Libraria Humanitas Kretzulescu, prima carte al lui Paulo Coehlo, ‘Jurnalul unui Mag’.

In 1986, Paulo Coelho porneste in pelerinaj pe drumul catre Santiago de Compostela.
‘In acele zile’, spune autorul, ‘cercetarea mea spirituala era legata de ideea ca existau secrete, cai misterioase si oameni capabili sa inteleaga si sa controleze lucruri care sunt de neatins pentru majoritatea muritorilor. Am crezut ca ceea ce ne conduce la intelegerea misterului vietii trebuie sa fie ceva foarte complicat.’

Aceasta calatorie s-a dovedit o adevarata experienta de initiere, iar Paulo Coelho s-a transformat pentru totdeauna, incepand sa inteleaga natura adevarului vazut prin prisma simplitatii vietii: a invatat ca miracolul se ascunde intotdeauna in pasii oamenilor obisnuiti. Ca scriitor, el s-a dedicat dorintei de a arata, cat mai simplu, bogatia realitatii noastre interioare, impartasind experientele sale cu fiecare dintre noi. Astfel, ‘Jurnalul unui Mag’ ocupa un loc important in opera sa, si nu pentru ca este prima sa carte, ci pentru felul complex in care este exprimata umanitatea filozofiei lui Paulo Coelho si profunzimea cautarilor sale spirituale. Anul acesta, dupa 20 de ani de la pelerinajul la Santiago de Compostela, Paulo Coelho a refacut partial acest drum.

Considerat unul dintre cei mai importanti scriitori din America Latina, Paulo Coelho a contribuit la cresterea interesului pentru pelerinajul catre Catedrala din Santiago de Compostela.
In anul in care Paulo Coelho a scris ‘Jurnalul unui Mag’ (1987), numai 400 de persoane au parcurs drumul ce duce la Santiago (Camino de Santiago), iar in 1999, conform statisticilor oficiale, 400 de persoane treceau zilnic printr-un loc considerat de referinta pe drumul spre Santiago.

Publicat deja in 22 de limbi, ‘Jurnalul unui Mag’ este tradus anul acesta in inca 13, printre care si limba romana. Cele opt carti care au urmat Jurnalului, aparute in Romania la Editura Humanitas, au fost traduse in 62 de limbi si publicate in 150 de tari, insumand vanzari de 75 de milioane de exemplare. De 15 ani, cartile lui Paulo Coleho se situeaza pe primele locuri in listele celor mai bine vandute carti in intreaga lume. Fiecare dintre cartile scriitorului brazilian este conceputa in jurul unei idei esentiale:

‘Jurnalul unui Mag’ – revelatia
‘Alchimistul’ – cautarea de sine
‘La raul Piedra am sezut si-am plans’ – iubirea
‘Al cincilea munte’ – credinta
‘Manualul razboinicului luminii’ – curaj
‘Veronika se hotaraste sa moara’ – intelepciunea nebuniei
‘Diavolul si domnisoara Prym’ – tentatie
‘Unsprezece minute’ – dragoste si sex
‘Zahir’ – dorinta si obsesie

‘Am ajuns in oras, dupa ce am luat autobuzul care facea curse regulate intre Pedrafita – aproape de Cebreiro – si Compostela. In patru ore am parcurs cei 150 de kilometri care desparteau cele doua orase si mi-am amintit de calatoria mea. Uneori aveam nevoie de doua saptamani sa strabat o distanta ca asta. Peste putin aveam sa merg la mormantul Sfantului Iacob sa las acolo icoana Sfintei Fecioare Intrupate. Apoi, cat mai curand posibil, voi lua avionul inapoi spre Brazilia, fiindca am multa treaba. Ma gandesc sa scriu o carte despre tot ce mi s-a intamplat. Dar este inca un gand indepartat…’ – Paulo Coelho, ‘Jurnalul unui Mag’