Curtea Federală de Justiție din Germania, cea mai înaltă jurisdicţie germană, a impus, marţi, companiei Facebook să înceteze colectarea automată şi fără acord specific a datelor utilizatorilor aplicaţiilor sale precum Whatsapp sau Instagram.
Judecătorii din Karlsruhe au declarat că Facebook are nevoie de consimțământul explicit al utilizatorilor înainte de a putea îmbina datele lor de Facebook cu datele din alte surse, inclusiv Whatsapp și Instagram, scrie DW.
„Nu există nicio îndoială cu privire la poziţia dominantă a Facebook pe piaţa reţelelor sociale, şi nici asupra utilizării acestei poziţii dominante", a argumentat Curtea Federală de Justiţie în decizia sa.
Acesta confirmă o hotărâre emisă împotriva Facebook în 2019 de autoritatea naţională în domeniul concurenţei. Gigantul american a depus ulterior recurs contra Oficiului german anti-cartel în faţa unui tribunal care i-a dat câştig de cauză.
Verdictul celei mai înalte jurisdicţii infirmă decizia tribunalului şi aplică o înfrângere grupului american.
„Facebook nu permite nicio alegere”, a argument șeful intanței supreme din Germania, Peter Meier-Beck.
Decizia acesteia se aplică cu efect imediat pentru Facebook, care trebuie să-şi revizuiască clauzele contractuale.
Conflictul dintre Facebook și autoritățile de reglementare germane a atras o mare atenție în industrie, fiind văzut ca o încercare fără precedent de a reglementa giganții digitali. În 2019, Facebook avea 32 de milioane de utilizatori lunari în Germania, ceea ce reprezintă o cotă de 95% pe piața de social media.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro