Jucarii sigure pentru copiii nostri

decembrie 20, 2007

Craciunul, sarbatoarea mult asteptata de cei mici, este si un bun prilej pentru comercianti de a-si creste vanzarile considerabil. Astfel, intreaga luna decembrie sta sub semnul cumparaturilor, iar piata jucariilor din intreaga lume a fost luata cu asalt de consumatori.
Nici oferta producatorilor de jucarii nu s-a lasat asteptata, stiut fiind faptul ca aceasta perioada este favorabila lansarii de noi modele de papusi, de masinute, de jocuri pe calculator etc.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor verifica in aceste zile comerciantii de jucarii, pentru a da posibilitatea parintilor sa cumpere aceste produse etichetate corespunzator, avand avertismentele de varsta, ca si instructiunile de asamblare (unde este cazul), dar si pentru a preveni eventualele pericole ce pot decurge din achizitionarea unei jucarii care sa raneasca un copil. In cazul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti actiunea tematica se desfasoara in colaborare cu reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor – Directia Generala Politica Industriala si Competitivitate.
Pana in acest moment au fost verificati 443 operatori economici si o cantitate de 167.480 jucarii, in valoare de 4,029 milioane lei.
Controlul a scos la iveala deficiente, sanctionate cu 269 amenzi contraventionale, in valoare de 608.700 lei. S-a dispus oprirea temporara de la comercializare pentru 18.822 jucarii si oprirea definitiva pentru 312, considerate periculoase.
Principala abatere constatata de inspectorii ANPC in intreaga tara este informarea insuficienta a consumatorilor prin intermediul etichetei, dupa cum urmeaza:
1. S-au constatat abateri privind marcarea denumirii si sediului producatorului la 180 operatori economici, pentru 10.660 produse. De asemenea, la jucariile mici sau la cele formate din parti componente mici s-a verificat daca informatiile mentionate anterior sunt aplicate in mod vizibil, lizibil si durabil pe ambalaj, pe o eticheta sau pe o foaie volanta care insoteste produsul; atunci cand aceste precizari nu sunt aplicate pe jucarie, consumatorul trebuie sa fie atentionat in vederea pastrarii lor.
2. S-a constatat lipsa oricarui marcaj de conformitate sau aplicarea concomitenta a marcajelor CE si CS (interzisa de HG 396/2003) la 29 agenti economici, pentru 2.168 jucarii.
3. S-au constatat abateri in ceea ce priveste indicatiile de utilizare si avertismentele la 195 operatori economici, pentru 11.265 jucarii, mai precis: lipsa instructiunilor de montare, asamblare si utilizare; lipsa avertismentelor si a indicatiilor referitoare la potentialele pericole ce pot aparea la folosire; lipsa precizarilor din Anexa 3 la HG 396/2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii: marcarea grupei de varsta a copiilor carora le sunt destinate jucariile, necesitatea supravegherii copilului, purtarea echipamentului de protectie etc; netraducerea lor in limba romana.
De asemenea, s-au constatat abateri privind documentatia la 5 operatori economici, pentru 593 jucarii. Trebuie spus ca producatorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau importatorul are obligatia ca, inainte de introducerea pe piata a jucariei, sa intocmeasca si sa detina documentele ce atesta conformitatea cu cerintele esentiale de securitate: documentatia tehnica cu privire la proiectare, productie si functionare; adresele spatiilor de productie sau de depozitare; rapoarte de incercari, certificatul de examinare CE de tip a modelului, emis de un organism notificat.
Un caz aparte il reprezinta jucariile considerate periculoase, respectiv cele care nu respecta cerintele esentiale de securitate prevazute in Anexa nr. 2 la HG nr. 396/2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii. Inspectorii au descoperit 8 operatori economici care comercializau astfel de produse si o cantitate de 640 jucarii, in valoare de 6.073 lei. Acestea fie produceau zgomote foarte puternice, fie aveau varfuri sau muchii taioase, parti componente mici, usor detasabile, proiectile care pot rani copiii, invelis din material textil care se desprindea la simpla atingere, ca si mecanisme care pot face rau celor mici (arcuri sau legaturi usor de desfacut, cabluri si fire lungi, care pot strangula copilul).
Alte abateri constatate in urma verificarilor in magazinele specializate in vanzarea jucariilor, dar si in supermarketuri si piete sunt: neafisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare; afisarea preturilor si tarifelor, in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit.
ANPC continua controalele pe piata jucariilor si reaminteste consumatorilor regulile valabile la cumpararea acestor produse, reguli mediatizate inclusiv prin intermediul campaniei E dreptul tau sa stii ce cumperi!:
-Cititi cu atentie eticheta pentru a va asigura ca jocul sau jucaria corespund varstei copilului!
-Evitati jucariile cu proiectile sau pe cele deosebit de zgomotoase!
-Asigurati-va ca jucariile nu au muchii si varfuri ascutite sau parti detasabile usor de inghitit de copiii mici!
-Consultati site-ul ANPC pentru a afla care sunt ultimele avertizari de produse periculoase (inclusiv jucariile), transmise Romaniei prin sistemul rapid de alerta RAPEX!

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro