JTI a distrus circa 400.000 pachete de tigarete de contrabanda i peste 470 kg de tutun confiscat

august 17, 2010

JTI Romania a distrus ieri circa 400.000 de pachete de tigarete de contrabanda si peste 470 de kg de tutun confiscat. Potrivit Codului fiscal in vigoare, companiile cu o cota de piata mai mare de 5%, sunt obligate sa distruga capturile (in totalitate marcile care le apartin si proportional cu cota de piata, marcile necomercializate oficial in Romania).

De la inceputul anului si pana in prezent, JTI Romania a distrus aproximativ 1.720.000 pachete de tigarete si aproape 2.000 kg de tutun. Anul trecut, JTI a cheltuit peste 60.000 de dolari pentru distrugerea tigaretelor confiscate.
Este un aspect mai putin cunoscut al activitatii noastre. Producem si comercializam tigarete, dar si distrugem produse din tutun, colaborand activ cu autoritatile, ale caror eforturi pentru combaterea contrabandei si comertului ilicit sunt vizibile in trendul actual de scadere a pietei negre. Speram ca aceste eforturi vor da roade si ca noile modificari legislative care vizeaza combaterea contrabandei si evaziunii vor avea in continuare efectele scontate, in ciuda impulsului dat pietei negre de recentele majorari de preturi, din cauza TVA, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania.
Guvernul a introdus, prin O.U.G. nr. 54/2010, incriminarea ca infractiune a detinerii sau comercializarii a peste 10.000 tigarete, nemarcate sau marcate necorespunzator (de contrabanda), fapta ce se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani. De asemenea, amenzile contraventionale pentru detinerea sau comercializarea de tigarete de contrabanda pot ajunge potrivit noilor reglementari la 100.000 lei, fata de 1.500 pana de curand.

JTI Romania a initiat colaborarea cu autoritatile statului in scopul combaterii traficului ilegal de tigarete in 2005, prin incheierea unui parteneriat cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), fiind astfel prima companie producatoare de tigarete din Romania care a semnat un protocol de acest tip. Intrucat ulterior activitatea de colectare a accizelor a fost transferata de la ANAF in responsabilitatea ANV, JTI Romania a semnat, in iulie 2008, un protocol de colaborare cu acest for, in vigoare si in prezent. Un parteneriat similar a fost semnat in 2007 si cu Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR). Parteneriatale au ca principiu de baza sprijinul reciproc in scopul combaterii comertului ilicit cu tigarete.
JTI Romania ofera, printre altele, sprijin pentru identificarea produselor contrafacute, descoperirea marcajelor false, precum si informatii referitoare la tehnica procesului de fabricatie a tigaretelor. ANV si IGPR furnizeaza JTI Romania mostre de tigarete retinute in vederea confiscarii si, de asemenea, transmit date si informatii cu privire la capturile de tigarete.
JTI Romania va continua si pe viitor colaborarea cu autoritatile, in scopul eradicarii flagelului contrabandei si a crearii unui mediu de afaceri sanatos.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro