Anthony Blinken în funcţia de secretar de stat, ca șef al diplomației SUA, și fostul secretar de stat John Kerry reprezentant special pentru climat, sunt primele nominalizări făcute de preşedintele ales al Statelor Unite Joe Biden, arată agențiile internaționale de știri.
„Am nevoie de o echipă pregătită în prima zi. Aceste persoane sunt pe cât de experimentate şi încercate în crize, pe atât de inovatoare şi creative”, a precizat Joe Biden într-un comunicat.
Anthony Blinken va avea misiunea de a reînnoi diplomația americană și angajamentele globale după patru ani de administrație Trump, marcată de desconsiderare a organizațiilor internaționale și de conflicte cu aliații și cu competitorii, deopotrivă. Susținător al multilateralismului, Blinken a fost numărul doi la Departamentul de Stat în mandatul lui Barack Obama. Francofon și francofil, Antony Blinken ar urma să-i succeadă lui Mike Pompeo, secretarul de Stat al lui Donald Trump, un susţinător al „presiunii maxime” asupra Iranului şi al unei politici fără concesii faţă de China.
John Kerry va fi reprezentant pentru chestiuni climatice. Cu Kerry, Biden ar vrea să readucă SUA în acordul internaţional pentru combaterea schimbărilor climatice de la Paris din care Trump a retras SUA.
Linda Thomas-Greenfield va fi numită ambasadoare la ONU.
Avril Haines va fi director al Informaţiilor naţionale, prima femeie care va deţine un astfel de rol.
Alejandro Mayorkas va fi numit şef al Departamentului Securităţii Interne, primul politician hispanic care va superviza agenţii cheie în aplicarea legii și a problemelor legate de imigrație. El a fost secretar adjunct în timpul administrației Obama. Născut în Cuba, a emigrat în SUA cu familia, pe când avea un an. Mama lui este evreică refugiată în Cuba din România, în timpul Holocaustului.
Jake Sullivan va fi consilier pentru securitate naţională.
Toate aceste poziţii din viitoarea administraţie americană trebuie confirmate de Senat.
De când a fost declarat Joe Biden câștigător al alegerilor din 3 noiembrie, în urmă cu două săptămâni, Trump a deschis o mulțime de procese și a lansat o întreagă campanie prin care pune presiune pe oficialii statului pentru a-i împiedica să valideze rezultatul alegerilor, ultimul eșec în acest sens fiind înregistrat în sâmbătă, în Pennsylvania.
Criticii lui Trump, inclusiv democrații și unii republicani, l-au acuzat că încearcă să submineze credința în sistemul electoral american și să delegitimizeze victoria lui Biden, promovând afirmații false de fraudă electorală pe scară largă.
„Luptați-vă cu republicanii puternici”, a scris Trump duminică dimineață pe Twitter în timp ce își susținea acuzațiile nejustificate de fraudă electorală.
Până în prezent, încercările sale de a contesta rezultatul alegerilor s-au soldat cu eșec în instanțele din Georgia, Michigan și Arizona.
O curte federală din statul Pennsylvania a respins sâmbătă, ca nefondată, încercarea juriştilor republicani conduşi de Rudy Giuliani de a împiedica certificarea rezultatelor alegerilor.
Un judecător federal a respins sâmbătă un proces intentat de echipa de campanie a preşedintelui Donald Trump, care a încercat să anuleze milioane de voturi prin corespondenţă în Pennsylvania. Judecătorul de district american Matthew Brann, un republican numit de fostul președinte democrat Barack Obama, a respins un efort similar în Pennsylvania, scriind că cazul prezentat de avocații lui Trump susținând că este fraudată alegătorul s-a echivalat cu „argumente juridice tensionate fără merit și acuzații speculative”.
„Această afirmație, ca și Monstrul lui Frankenstein, a fost cusută cu ață albă”, a spus Brann.
Twitter a anunțat sâmbătă că preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, urmează să primească de la rețeaua de socializare controlul asupra contului @POTUS chiar în ziua în care va depune jurământul de învestire, chiar dacă până acum preşedintele Donald Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile din 3 noiembrie. Reţeaua de socializare online „se pregăteşte activ pentru tranziţia conturilor Twitter instituţionale ale Casei Albe pe 20 ianuarie 2021”, a indicat purtătorul de cuvânt al Twitter, Nick Pacilio, într-un e-mail trimis publicaţiei Politico. Operaţiunea este realizată în colaborare cu Arhivele Naţionale, aşa cum s-a întâmplat şi în 2017, a precizat Pacilio. Toate tweet-urile publicate pe conturile @POTUS, @FLOTUS, @VP şi celelalte conturi oficiale vor fi arhivate. Ulterior, conturile vor fi reiniţializate şi predate noii administraţii de la Casa Albă în aceeaşi zi.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro