Preşedintele-ales Joe Biden a discutat telefonic cu preşedinții Consiliului European și al Comisiei Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, precum şi cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pledând pentru consolidarea relaţiilor transatlantice.
„Să construim o alianţă puternică UE-SUA. Am vorbit cu preşedintele-ales, Joe Biden, şi l-am invitat la o reuniune specială la Bruxelles, anul viitor, cu liderii celor 27 de ţări UE. Acum este momentul să ne unim forţele pentru contracararea Covid-19, gestionarea problemelor climatice, pentru teme de securitate şi multilateralism", a afirmat Charles Michel.
„Sunt încântată că am vorbit cu preşedintele-ales al SUA, Joe Biden. L-am felicitat pentru victorie. Este un nou început al parteneriatului global UE-SUA. O Uniune Europeană puternică şi o naţiune americană puternică pot configura agenda mondială prin cooperare, multilateralism, solidaritate şi valori comune", a scris, la rândul ei, Ursula von der Leyen.
„Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit luni cu Joe Biden pentru a-l felicita pentru alegerea în funcţia de viitor preşedinte al Statelor Unite şi pentru alegerea Kamalei Harris în funcţia de vicepreşedinte. Domnul Stoltenberg i-a mulţumit preşedintelui-ales Biden pentru că susţine de mult timp NATO şi relaţiile transatlantice", anunţă NATO într-un comunicat de presă.
După un mandat de patru ani ai lui Trump în care relația SUA-NATO a fost mai rece, Stoltenberg i-a transmis lui Biden că așteaptă o colaborare pentru consolidarea relației.
„Au discutat despre importanţa Alianţei transatlantice ca fiind baza securităţii noastre colective. Secretarul general NATO i-a transmis preşedintelui-ales Biden că aşteaptă să colaboreze foarte strâns cu el pentru consolidarea legăturilor dintre America de Nord şi Europa şi pentru pregătirea viitoarei reuniuni a liderilor NATO", precizează Alianţa Nord-Atlantică.
Convorbirile vin în contextul în care administrația lui Donald Trump a oferit luni aprobarea pentru începerea tranziției spre echipa președintelui-ales Joe Biden la aproape trei săptămâni după alegeri.
Donald Trump nu a acceptat înfrângerea, dar a fost de acord cu decizia unei agenții federale de a începe tranziția.
Mutarea înseamnă că echipa lui Joe Biden poate avea acces la agențiile federale, poate comunica cu oficiali și să acceseze fonduri publice pentru a sprijini o tranziție lină. De asemenea, îi permite lui Joe Biden și vicepreședintelui-ales Kamala Harris să primească informări de securitate națională, la fel ca Donald Trump.
Tot luni, președintele-ales a anunțat o parte din propunerile pentru viitoare administrație ce va intra în vigoare după 20 ianuarie 2021.
Anthony Blinken în funcţia de secretar de stat, ca șef al diplomației SUA, și fostul secretar de stat John Kerry reprezentant special pentru climat, sunt primele nominalizări făcute de preşedintele ales al Statelor Unite Joe Biden.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro