Jocurile Olimpice de la Tokyo | Cum se pregătesc sportivii români pentru Olimpiada fără spectatori

iulie 9, 2021

100 de sportivi români vor concura la Jocurile Olimpice de anul acesta de la Tokyo, la 17 discipline sportive. Antrenamentele acestora sunt însă îngreunate de măsurile luate împotriva răspândirii noului coronavirus. Olimpiada se va desfășura fără specatatori din cauza creșterii cazurilor de îmbolnăviri cu noua tulpină Delta.

Potrivit Comitetului Olimpic, echipa României va cuprinde 45 de sportivi la feminin și 55 la masculin. Cele mai numeroase loturi sunt la canotaj, mai precis 9 echipaje și un număr total de 36 de sportivi.

Sportivii care vor purta drapelul României la Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi Mădălina Bereș, canotoare, și Robert Glintă, înotător.

Alături de sportivii români se vor deplasa cel puțin 40 de antrenori.

 

Cum se protejează sportivii români înainte de Jocuri?

Sportivii români care participă la Tokyo își desfășoară antrenamentele la Complexul Olimpic „Sydney 2000” de la Izvorani. Aceștia trebuie să plece la Tokyo miercurea viitoare, pe 15 iulie.

Laura Ilie, sportivă calificată la tir sportiv, a declarat pentru Europa Liberă că, în ciuda perioadei de pandemie, se simte pregătită pentru competiția de la Tokyo.

„Trebuie să ne adaptăm situației, a trebuit să construim din nou programul de antrenamente, concursuri. Concursurile internaționale au fost foarte puține. Am avut, cred, 3 concursuri internaționale în acest an. Mai multe au fost în a doua parte, în primăvara anului 2021. În rest, am avut la nivel național câteva etape de campionat la care am participat. Dar, în rest, foarte slab față de anii precedenți. Dar mă simt pregătită, sunt într-o formă bună în momentul de față, antrenamentele merg foarte bine.”

Despre condițiile de la complexul sportiv din Izvorani, sportiva româncă spune că măsurile de prevenire a infectării cu COVID-19 rămân în continuare stricte.

„Suntem în izolare, adică avem voie să ne ducem strict la antrenament, noi între noi să socializăm într-o anumite limită, dar nu avem voie să luăm contact cu cei din exterior, cu familia, sau prietenii. Suntem izolați înainte de plecare, 14 zile. Asta a fost recomandarea lor. Nu ne-a obligat nimeni, dar recomandarea lor a fost aceasta.”

Laura Ilie spune că cei din jur se străduiesc să ajută câte de mult sportivii în aceste condiții dificile: „nu este nevoie decât să zic de ce am nevoie și ei (organizatorii de la Complexul Sportiv „Sydney 2000”, n.r.) încearcă să îmi aducă acel lucru. Nu am ce să reproșez celor care au organizat această izolare sau celor care au trebuit să gestioneze un an de zile de pandemie și lucruri neprevăzute”.

Echipa de canotaj, deranjată de ambarcațiunile de pe lacul Snagov

Echipa de canotaj a României se pregătește pentru Jocurile Olimpice într-un complex sportiv separat, cel de la Snagov. Una dintre problemele de aici: ambarcațiunile rezidenților din jurul lacului, potrivit Elisabetei Lipă, președinta Federației Române de Canotaj.

„Cei care locuiesc pe lacul Snagov, cei care au ambarcațiuni care mai de care mai sofisticate, cei cărora le place să facă slalomuri printre bărci (ale sportivilor, n.r.), le place când sportivii țipă că sunt în pericol de răsturnare”, a afirmat aceasta pentru Europa Liberă.

„Se întâmplă asta de ani de zile și de la an la an este din ce în ce mai rău. Sperăm că într-o zi vom găsi înțelegere. Să sperăm că într-o zi vom găsi oameni care vor înțelege nevoile noastre, și noi pe ale lor, și vom găsi un numitor comun de conviețuire pe lacul Snagov”, a continuat aceasta.

Nu este prima dată când acest lucru se întâmplă pe lacul Snagov. În 2016, un incident similar li s-a întâmplat sportivilor olimpici care se pregăteau pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Polițiștii au intervenit atunci pe malul lacului să mențină ordinea desfășurării antrenamentelor.

Testare zilnică și niciun spectator 

Prim-ministrul japonez, Yoshihide Suga, a declarat, joi, stare de urgență în Tokyo, în urma creșterii numărului de cazuri cu noua variantă Delta. Joi, metropola a înregistrat 896 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, cel mai crescut număr într-un interval de 24 de ore din luna mai încoace. Organizatorii Jocurilor Olimpice au anunțat, de asemenea, că evenimentele sportive se vor desfășura fără spectatori. Decizia vine în contextul în  care, săptămâna trecută, oficialii japonezi încă sperau să poată asigura participarea unui număr limitat de fani pe tribunele bazelor sportive.

Alte măsuri includ interzicerea servirii de băuturi alcoolice din partea barurilor. Pentru sportivi, va fi obligatorie distanțarea socială.

Elisabeta Lipă punctează câteva dintre inconvenientele pe care sportivii români vor trebui să le suporte.

„Participarea va fi o problemă. În primul rând, testarea zilnică pe care va trebui să o suportăm, măsurile stricte în ceea ce privește mersul la masă, la bază, la concurs, după concurs și după ce termini cursele”, a declarat fosta canotoare olimpică pentru Europa Liberă.

„Cel mai mare disconfort este acela că, fiind o diferență de fus orar de 7 ore, sportivilor le trebuie 7 zile de acomodare. Echipa României va pleca pe 15 iulie, vor intra în concurs pe 23, dar nu vor avea acces la baza de antrenamente decât cu 5 zile înainte de începerea competiției. Să stai trei zile în satul olimpic fără să faci pregătirea specifică nu este tocmai un caz fericit. Dar, asta este, ne adaptăm”, a continuat ea.

Statul român: investiții puține la capitolul sport de performanță

Anul acesta, federațiile române de sport sunt nevoite să se confrunte cu aceeași subfinanțare cronică a performanței sportivilor. Într-un interviu pentru AGERPRES, Președintele Federației Române de Atletism, Florin Floarea, susținea că bugetul primit de federația sa este doar „75 la sută din bugetul de anul trecut”.

„Evident că este departe de ceea ce ar trebui noi să facem în ce privește dezvoltarea. Este un buget de subzistența subzistenței”, a declarat acesta.

„Probabil că vom găsi o soluție, o să trecem la partenerii privați, o să facem o chetă precum ‘un leu pentru Ateneu’, ceva trebuie să facem pentru că ne-am angajat, am semnat contractele de organizare cu European Athletics și cu primăria Cluj-Napoca. Nu vreau să spun mai multe decât atât. Este o situație dificilă și sper să se găsească soluții pentru a se desfășura aceste competiții și pentru dezvoltarea atletismului”, a continuat Florea.

Suma alocată Federației de Atletism pe anul 2021 este de 5.000.000 de lei, plus 250.000 de lei pentru întreținerea bazelor sportive. Aceasta este mai mică față de cea alocată în anul precedent. Atunci, ministerul Tineretului și Sportului oferise Federației 7.000.0000 de lei.

În total, ministerul Tineretului și Sportului a alocat, în 2021, federațiilor sportive de la nivelul țării 97.650.000 de lei, cu 34.550.000 de lei mai puțini decât în anul precedent.

În aceste condiții, devine vitală păstrarea relațiilor cu sponsorii, care așteaptă performanțe ridicate din partea sportivilor.

„Niciodată bugetul pe care ți-l dă statul român nu este suficient, fiindcă sportul, în afară de sacrificii, cere și o finanțare pe măsură. Pentru asta avem nevoie de sponsori alături de noi. Avem sponsori care s-au alăturat proiectului Tokio 2020. Sper, și îmi doresc, să fie mulțumiți de activitatea noastră”, a spus Elisabeta Lipă pentru Europa Liberă.

„Continuăm acest drum frumos al performanței și către Jocurile Olimpice de la Paris (2024, n.r.) pentru că această pandemie ne-a furat un an din activitate și nici nu terminăm bine Tokyo, fiindcă trebuie să ne gândim ce facem cu Parisul, pentru că avem doar un an mai relaxat”, a menționat Elisabeta Lipă.

Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura anul acesta în perioada 23 iulie – 8 august. Acestea au fost amânate cu un an din cauza apariției și răspândirii noului coronavirus în 2020.

Pandemia de coronavirus în Japonia (Worldometers):

Număr de cazuri confirmate: 811.712 (8 iulie 2021)
Decese: 14.897 (8 iulie 2021)
Număr de cazuri în ultima săptămână: 11,360
Număr de cazuri în săptămâna precedentă: 10,498
Creșterea numărului de cazuri: 862

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro