Jantele auto, elementele esențiale al unei mașini

Încălțările mașinilor poartă denumirea de jante. Acestea au capacitatea de a schimba radical aspectul unui automobil, indiferent de marca acestuia. Dar pe lângă partea estetică a acestora, ele au și o parte funcțională deoarece aduc un mare plus la creșterea performanței unei mașini: o fac mai rapidă, mai rezistentă și mai sigură, de aceea este necesar ca alegerea acestora să fie făcută în funcție de specificul mașinii.

Pentru a vă asigura de faptul că jantele se potrivesc cu specificul mașinii pe care o dețineți, cereți sfatul unui specialist care să vă îndrume către alegerea unei jante potrivite la un preț excelent, cu o calitate propulsată la cele mai înalte standarde. AutoChrome este compania care vă asigură aceste servicii la cel mai bun preț, iar istoricul companiei si portofoliul de clienți mulțumiți sunt două dintre caracteristicile care o diferențiază pe această piață.

Care este diferența dintre jante la nivel calitativ

Piața pieselor pentru autoturisme din România este sufocată de diverși producători care aduc în fața publicului zeci de modele ale unei singure piese, iar acest lucru poate să epuizeze si cel mai bun cunoscător. Jantele nu sunt scutite de multitudinea de producători.

În lume există patru categorii de jante auto atunci când ne raportăm la calitatea acestora. Prima categorie o reprezintă jantele originale și acestea sunt jantele pe care mașina le are atunci când este scoasă din fabrică.

A doua categorie de jante o reprezintă jantele after-market omologate, fiind cele care pot să înlocuiască jantele originale, având marcaje ale calității precum: marcajele ștanțate TUV sau KBA, caracteristicile tehnice, numele producătorului, indicele de sarcină.

A treia categorie de jante o reprezintă jantele after-market neomologate și sunt cele care nu au standarde de calitate inscripționate.

Iar ultima categorie de jante o reprezintă jantele contrafăcute ce pot pune în pericol siguranța pasagerilor dacă mașina este echipată cu ele.

Marcajele unei jante

În cartea tehnică a mașinii sunt întâlnite toate informațiile de care un posesor ar avea nevoie privind piesele mașinii, iar în această carte sunt trecute și datele prinvind jantele cu marcajele necesare. Marcajele unei jante auto sunt sub forma unui cod de forma 7Jx15 H-30 și simbolizează:

Lățimea interioară a unei jante

7 - Lățimea interioară a unei jante auto, măsurată în inch. Este reperul ce ne îndrumă în alegerea anvelopei potrivite pentru respectiva jantă. În cazul din exemplu dat putem să folosim o anvelopă care are o dimensiune de 1700 mm.

Profilul jantei

J - Profilul jantei arata suprafața pe care se așază anvelopa, spre exemplu marcajul JJ este specific pentru masinile 4x4.

Diametrul total

x15 - Diametrul total este măsurat în inch și variază de la 8” până la 38” în cazul mașinilor industriale și agricole, fiind reprezentarea diametrului roților. Diametrul total este cel care influențează greutatea, demarajul și stabilitatea mașinii, iar jantele din aliaj pentru mașinile de oraș pornesc de la 15 inci. Așa cum puteți observa în catalogul de jante din aliaj de 15 inci oferite de AutoChrome, codul poate apărea și sub forma 15007.

Cocoașa jantei

H - cocoașa jantei, care reprezintă profilul jantei.

Factorul de echilibru

30 - factorul de echilibru este măsurat în mm și este cel care îți arată dacă janta este potrivită pentru întreaga mașină sau nu. Alegerea nepotrivită în funcție de factorul de echilibru poate face ca volanul să trepideze, să fie instabil și să fie foarte greu de manipulat, sau ca suspensia să reacționeze greșit și roțile să bată în contraaripi sau în spoilere.

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro