Jaful secolului – in Marea Britanie

În Marea Britanie a avut loc ceea ce poliţia consideră drept “cel mai mare jaf din istoria ţării”. Persoane înarmate au reuşit să fure circa 25 de milioane de lire sterline din depozitul unei firme de securitate, specializată în transportul şi protecţia valorilor.

Forţele de ordine afirmă că atacatorii au acţionat după un plan extrem de bine pus la punct şi coordonat în cele mai mici detalii.

Mai întîi, costumaţi în ofiţeri de poliţie, ei au oprit maşina de valori în care se deplasa marţi seara managerul filialei din Tonbridge, de la sudest de Londra, al firmei Securitas.

Acesta a fost înşelat de costumaţia infractorilor şi de faptul că ei conduceau o maşină fără inscripţii, dar care avea un girofar activat.

A coborât de la volan şi a intrat în maşina respectivă, unde a fost imediat imobilizat cu cătuşe şi ameninţat că familia sa va avea de suferit, dacă nu cooperează.

Între timp, alţi doi infractori, îmbrăcaţi în poliţişti, i-au răpit fiul şi soţia de la locuinţa personală.

Ulterior, şase persoane înarmate cu pistoale au mers la depozitul Securitas, unde au imobilizat 15 membri ai personalului şi au încărcat într-un microbuz sacii cu bani colectaţi de firmă în seara precedentă de la diverse bănci.

Nimeni nu a fost rănit în cursul incidentului. Abia după o oră, personalul Securitas a reuşit să se elibereze şi să cheme poliţia.

Firma Securitas – una dintre cele mai mari companii britanice din sectorul transportului de valori şi sistemelor de securitate – analizează acum valoarea reală a pierderilor, urmând ca acestea să fie suportate de firmele de asigurare.

Se crede că suma totală furată ar putea fi de 40 de milioane de lire, ceea ce ar face ca acesta să fie cel mai mare jaf din istoria Marii Britanii, depăşindu-l pe cel de la o bancă din Belfast din 2004, soldat cu pierderea a aproape 27 de milioane de lire.

Poliţia afirmă că suma furată este atât de mare încât infractorii vor avea probleme serioase în a o valorifica fără să atragă atenţia.

Guvernatorul Băncii Centrale a Mării Britanii a cerut revizuirea de urgenţă a procedurilor de transport a sumelor în bani lichizi. (preluat de la BBC – www.bbc.ro)