Italia: Criza forței de muncă deschide dezbaterea privind migrația ilegală

aprilie 15, 2020

Ministrul Agriculturii din Italia a provocat o dezbatere aprinsă după ce a sugerat folosirea imigranților ilegali pentru a acoperi deficitul de forță de muncă care pune în pericol agricultura din peninsulă.

Puternic lovită de pandemia de coronavirus, Italia a impus măsuri restrictive care au închis țara, dar au condus și la plecarea unui număr foarte mare de muncitori sezonieri folosiți de fermieri în activități precum culesul de căpșuni sau sparanghel. Iar pentru migranții care au sosit ilegal ar putea ca acest context să se dovedească drept o șansă nesperată pentru a în interiorul economiei legale, se arată într-o analiză realizată de Politico.

Dar rezolvarea problemei reprezintă o provocare puternică pentru executiv care trebuie să se confrunte cu controversele privind migrația într-o perioadă în care încearcă să mențină unitatea cetățenilor grav loviți de pandemia de coronavirus care a ucis aici cel mai mare număr de persoane din Europa și a provocat daune economice uriașe.

Dezbaterea actuală a fost deschisă de către ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova, un fost fermier care a lăsat școala pentru agricultură la vârsta de 14 ani și a devenit un lider sindical încă de când era adolescentă. Ea a propus ca imigranții fără documente să primească permise de muncă pentru a rezolva lipsa de forță de muncă. Astfel, 600.000 de migranți ilegali ar fi aduși pe piața muncii pentru a reporni economia.

Oficialul a subliniat că printr-o astfel de măsură s-ar rezolva două probleme importante cu care se confruntă Italia: criza umanitară din taberele unde trăiesc imigranții și problema urgentă cauzată de lipsa de forță de muncă.

„Nu putem lăsa producția să putrezească în câmp când din ce în ce mai multe persoane din această țară sunt flămânde", și-a motivat propunerea.

Dar planul său a fost atacat de către politicienii de pe partea dreaptă a eșicherului politic care văd măsura drept una care va încuraja migrația, cât și de partenerii din coaliția guvernamentală care ezită în a aproba măsuri ce pot fi percepute drept prea favorabile cu migranții.

Italia este dependentă de aproximativ 400.000 de muncitori sezonieri, care vin preponderent din nordul Africii sau estul Europei și care formează 36% din forța de muncă sezonieră. Dar în acest an din cauza restricțiilor de circulație și a fricii provocate de virus, există un deficit de aproximativ 250.000 de muncitori, conform celei mai mari asociații agricole din Italia, Coldiretti.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro