Italia, Bulgaria si Romania au incalcat dreptul comunitar in ceea ce priveste serviciul 112

septembrie 19, 2008

In cadrul unei noi runde de proceduri privind incalcarea dreptului comunitar in domeniul telecomunicatiilor, Comisia Europeana, in calitate de gardian al tratatelor, a decis astazi sa initieze o procedura judiciara impotriva Italiei privind eficacitatea numarului unic european pentru apeluri de urgenta 112. Comisia a trebuit, de asemenea, sa defere Bulgaria si Romania Curtii Europene de Justitie pentru inaccesibilitatea serviciului 112 si pentru lipsa informatiilor privind localizarea apelantului in ceea ce priveste apelurile catre 112.

"Cu toate ca atat Bulgaria, cat si Romania au depus eforturi pentru instituirea numarului unic european pentru apeluri de urgenta 112, nu ne putem declara multumiti atunci cand este in discutie siguranta cetatenilor nostri. Orice intarziere inregistrata in implementarea serviciului 112 poate pune in pericol viata si sanatatea calatorilor. Solicit Romaniei si Bulgariei sa implementeze integral si rapid serviciul 112", a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru telecomunicatii. "Insist, de asemenea, ca Italia sa se asigure ca toate apelurile catre 112 sunt prelucrate de toate centrele de preluare a apelurilor la fel de eficient ca si apelurile catre alte numere de urgenta nationale, astfel incat cetatenii europeni sa beneficieze de ajutorul de care au nevoie."
Normele europene in domeniul telecomunicatiilor prevad obligatia statelor membre de a se asigura ca numarul unic european pentru apeluri de urgenta 112 poate fi apelat gratuit de pe intreg teritoriul national de la orice tip de telefon. Ele trebuie, de asemenea, sa se asigure ca apelurile catre numarul 112 sunt preluate si prelucrate eficient, precum si ca operatorii furnizeaza serviciilor de urgenta informatii referitoare la localizarea apelantului.

Comisia trimite astazi o scrisoare de notificare formala Italiei, referitoare la eficacitatea cu care sunt prelucrate si preluate apelurile catre serviciul 112. Diferitele sisteme de interventie de urgenta din multe state membre, inclusiv Italia, in special politia, ambulanta, serviciile de pompieri si de salvare utilizeaza sisteme separate de centre de preluare a apelurilor, care pot fi accesate la numere de telefon diferite. Aceste state membre trebuie sa se asigure ca apelurile catre serviciul 112 sunt prelucrate si preluate intr-un mod la fel de eficace ca si apelurile efectuate catre alte numere de urgenta nationale. Acest lucru nu se intampla intotdeauna in Italia, deoarece centrele de preluare a apelurilor ale serviciilor de urgenta insarcinate cu receptionarea apelurilor efectuate catre serviciul 112 transfera apelantii catre centrele altor servicii de urgenta solicitate.

Astazi, Comisia a decis de asemenea sa defere Bulgaria si Romania Curtii Europene de Justitie. Inainte de a se ajunge la aceasta etapa, s-au transmis scrisori oficiale de notificare Bulgariei, in octombrie 2007 (IP/07/1530) si Romaniei, in noiembrie 2007 (IP/07/1785). In aprilie 2008 s-au transmis ambelor tari avize motivate - ultimul "avertisment" in cadrul acestei proceduri - referitoare la functionarea corespunzatoare a serviciului 112 (IP/08/519). In Bulgaria, serviciul 112 nu este inca functional la nivel national. In Romania, nu se furnizeaza pentru toate apelurile (IP/08/358) informatii referitoare la localizarea apelantului, care ajuta serviciile de urgenta sa gaseasca victimele accidentelor. Cu toate acestea, avand in vedere eforturile depuse in prezent in ambele state membre pentru ca serviciul 112 sa devina complet functional pana la sfarsitul anului, Comisia amana cu trei luni punerea in aplicare a deciziei luate astazi, pentru a le acorda o ultima sansa de a remedia deficientele semnalate. In cazul in care nu se constata conformitatea deplina in urmatoarele trei luni, cauzele vor fi aduse in fata Curtii Europene de Justitie. "Ma astept ca autoritatile bulgare si romane sa trateze cu seriozitate numeroasele angajamente politice pe care le-au luat in legatura cu garantarea functionarii complete a serviciului 112. Termenul limita pentru ca serviciul 112 sa devina complet functional in aceste state a fost 1 ianuarie 2007, astfel incat decizia luata astazi de a deferi ambele tari Curtii de Justitie va fi pusa in aplicare fara intarziere, daca, pana la sfarsitul anului, se iveste cea mai mica indoiala ca legislatia comunitara nu este respectata", a declarat Comisarul Reding.

Context:
Numarul 112 a fost introdus in 1991 pe langa numerele de urgenta nationale ca numar unic european pentru apeluri de urgenta, in toate statele membre ale UE, pentru a face mai accesibile serviciile de urgenta. Din 1998, statele membre sunt obligate, in temeiul normelor comunitare, sa garanteze ca toti utilizatorii serviciilor de telefonie fixa si mobila pot apela gratuit serviciul 112. Din 2003, operatorii telefonici trebuie sa furnizeze serviciilor de urgenta informatii referitoare la localizarea apelantului.

Din 2006, Comisia a initiat procedurile de incalcare a dreptului comunitar (inclusiv aceasta runda) impotriva a 14 state membre pentru probleme legate de localizarea apelantului, impotriva a doua state membre pentru aspecte legate de accesibilitatea serviciului 112 si impotriva unui stat membru pentru probleme legate de prelucrarea apelurilor catre serviciul 112.

Opt dintre cauzele legate de localizarea apelantului au fost inchise, deoarece statele membre au remediat situatia. De asemenea, Comisia a fost in masura sa inchida una dintre cauzele legate de accesibilitatea serviciului 112. Curtea Europeana de Justitie a pronuntat deja hotarari pentru doua dintre cauzele de incalcare a dreptului comunitar in ceea ce priveste serviciul 112, constatand o incalcare a acestuia in sensul ca informatiile referitoare la localizarea apelantului au fost doar partial disponibile in Slovacia (Hotararea din 25 iulie 2008) sau nu au fost disponibile deloc, pentru niciun apel catre serviciul 112 efectuat de la telefoane mobile in Lituania (Hotararea din 11 septembrie). In prezent, Curtea examineaza alte doua cauze (Italia si arile de Jos), iar decizia Comisiei de a deferi Polonia Curtii este suspendata pana la efectuarea verificarilor privind eficacitatea serviciului 112 in acest stat.

S-a inclus in anexa o prezentare a procedurilor de incalcare a dreptului comunitar.
In iunie 2008, Comisia a lansat un nou site web destinat serviciilor 112 care furnizeaza informatii in toate limbile oficiale ale UE cetatenilor care calatoresc in UE http://ec.europa.eu/112

Pentru informatii suplimentare privind procedurile de incalcare a normelor UE in domeniul telecomunicatiilor in aceasta runda, va rugam sa consultati IP/08/1343 si IP/08/1344.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro