Istoria celei de-a 3-a editii a Red Bull 1000 Trails - podium adjudecat de polonezi si romani

Pe 1 februarie, participantii au ajuns la finisul celei de-a treia editii a "Red Bull 1000 Trails", unul dintre cele mai importante evenimente europene dedicate snowmobilelor. Dupa un parcurs total de 245 km la clasa Profi si 180 km la clasa Amatori, trofeele castigatorilor au fost adjudecate de echipele Snowmobil.com.pl (piloti: Miroslaw Pamula, Pawel Gazela - Polonia), la Profi, si Vectra Racing (piloti: Alex Garbacea, Bogdan Garbacea - Romania), la Amatori.

Extrem de populare in Statele Unite si Canada, in Europa competitiile cu snowmobile sunt inca la inceput comparativ cu cele de pe continentul nord-american, unde raliuri si etape de snowcross se organizeaza de foarte multi ani. Martin Freinademetz (multiplu campion mondial de snowboard si organizator al Red Bull Romaniacs) isi doreste popularizarea acestui sport in Europa, asa ca a creat, in urma cu trei ani, Red Bull 1000 Trails, raliul cu snowmobile care s-a transformat rapid intr-una dintre cele mai importante competitii europene de gen. Cea de-a treia editie a raliului s-a desfasurat in perioada 30 ianuarie-1 februarie in Muntii Cindrel si Lotrului, strangand la start 86 de concurenti din Polonia, Slovacia, Slovenia, Canada, Austria, Ungaria, Romania, Grecia, Franta si Cehia.
Debutul competitiei a avut loc pe 30 ianaurie, cand, in apropiere de Paltinis, s-a desfasurat mansa menita sa stabileasca ordinea de start a primei probe speciale. Dupa ce au vazut cam ce ii va astepta in cele doua zile de concurs, riderii au coborat in Sibiu pentru a asista la Free Style Night - primul show de free style cu snowmobile organizat in Romania. Ross Mercer, recordmanul mondial la saritura in lungime cu snowmobilul, s-a dovedit a fi un free styler veritabil, oferindu-le atat lor, cat si celor peste 4000 de oameni prezenti in Piata Mare din Sibiu un spectacol cu adevarat impresionant. Canadianul nu s-a multumit insa cu atat, iar sambata (31 ianuarie) a urcat in saua snowmobilului sau pregatit pentru free style si, impreuna cu Jura Saviozzi, s-a hotarat sa vada ce inseamna un raliu cu snowmobile si cum este sa concurezi in Carpati. Nu au ajuns insa la finisul cursei, pentru ca snowmobilele de free style nu erau echipate cu schiuri si senile adecvate conditiilor de rulare din munti.
Prima zi a fost si cea mai grea, parcurgandu-se 150 km la clasa Profi si creandu-se numeroase aglomerari pe traseu din cauza pantelor dificil de urcat. In plus, cantitatea mare de zapada proaspata din golul alpin a pus mari probleme concurentilor, acestia fiind nevoiti de foarte multe ori sa isi dezgroape snowmobilele care se afundau in zapada. Starul etapei intai, cea care i-a dus pe concurenti din Paltinis pana in apropiere de Voineasa, pe malul lacului Vidra, a fost Cristian Dunca. La doar 14 ani, timisoreanul a condus raliul pana cu cateva sute de metri inainte de finis, cand a pierdut controlul snowmobilului, a intrat intr-un sant si nu si l-a mai putut pune pe senila. In cele din urma, a ajuns la sosire pe acelasi snowmobil cu tatal sau (Romeo Dunca), Dunca Team obtinand cel de-al treilea timp al primei zile.
Etapa a doua a fost programata pentru duminica, 1 februarie, pe ruta lacul Vidra-Paltinis si, cu toate ca a fost mai scurta comparativ cu prima zi, nu a fost lipsita de probleme. In golul alpin (s-a concurat si la peste 2000 de metri altitudine) a fost ceata, iar cei nu tocmai priceputi in utilizarea GPS-ului s-au ratacit. Practic, cei care nu au facut greseli de navigatie in acea zona, chiar daca mergeau practic in orb, avand in vedere ca singurul lucru distinctiv din campul lor vizual era stopul snowmobilului din fata, au fost si cei care au castigat raliul.
Polonezii Miroslaw Pamula si Pawel Gazela au dovedit ca se simt bine in Romania, castigand pentru a doua oara Red Bull 1000 Trails. Desi alergau pentru laurii victoriei, de foarte multe ori de-a lungul competitiei, i-au ajutat pe ocupantii locului doi, Marko Jageri si Miha Spindler, sa isi recupereze snowmobilele care se ingropau in zapada.
La clasa Amatori a fost o surpriza sa ii vedem pe prima treapta a podiumului pe fratii Garbacea, membrii Vectra Racing Team. Cei doi au venit mai mult pentru spectaculozitatea competitiei decat pentru a obtine o victorie, mai ales ca Alex Garbacea a concurat desi se afla in perioada de recuperare de dupa fractura de tibie suferita la sfarsitul anului trecut.

Urmatorul eveniment care ii va reuni pe cei mai buni rideri in Romania este Red Bull Romaniacs - cel mai dificil raliu hard enduro din lume -, programat pentru luna august, tot in apropiere de Sibiu.

Podium clasa Profi
1. Miroslaw Pamula, Pawel Gazela - echipa snowmobil.com.pl - tara Polonia
2. Marko Jager, Miha Spindler - echipa Ski&Sea Racing Team - tara Slovenia
3. Vladimir Vlack, Daniel Molnar - echipa Slovakia Hot Team - tara Slovacia
Podium clasa Amatori
1. Alexandru Garbacea, Bogdan Garbacea - echipa Vectra Racing Team - tara Romania
2. Jaroslaw Drewiczewski, Tomasz Fortuna, Lukasz Komornicki - echipa arcticat.com.pl - tara Polonia
3. Dan Siminie, Nicu Vecerdea - echipa Avenutra - tara Romania

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro