Parlamentul Israelului (Knesset) a învestit duminică guvernul de uniune națională ce va fi condus în primele 18 luni de Benjamin Netanyahu, premier din 2009, iar apoi de marele rival Benny Gantz, după peste un an de blocaj politic și trei serii de alegeri parlamentare încheiate fără un învingător care să poată să construiască o majoritate parlamentară.
Decizia lui Benjamin Netanyahu de a accepta să împartă puterea cu mare rival i-a permis reconfirmarea în fruntea guvernului și deschiderea procesului de anexare a părților ocupate din Cisiordania, teritoriu pe care îl revendică și palestinienii pentru a își construi statul, scrie Reuters.
Cu toate că a fost reînvestit în funcție, Netanyahu tot va merge în instanță pentru a răspunde acuzațiilor de corupție ce îi sunt aduse.
Benny Gantz, fost șef Statului Major al armatei israeliene între 2011 și 2015, va fi ministrul al Apărării în guvernul condus de Netanyahu înainte de îi veni rândul să conducă executivul timp de 18 luni.
Cel mai longeviv lider din istoria Israelului, Netanyahu a preluat prima dată puterea în 1996 și a revenit în 2009, după o pauză de un deceniu, pentru a mai conduce pentru alte trei mandate consecutive.
Noul guvern a fost învestit în Knesset cu un vot de 73 la 46.
În discursul rostit în Knesset, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că autoritatea israeliană ar trebui extinsă în zone din Cisiordania.
Dacă Netanyahu a stabilit ca 1 iulie termenul pentru discuții în interiorul executivul despre chestiunea aceasta extrem de controversată, nu există niciun orizont de timp pentru anexarea teritoriului pe care Israelul l-a ocupat în urma războiului din 1967.
Palestinienii s-au opus mereu unei asemenea mutări și a cerut sancțiuni internaționale drept răspuns față de Israel. Orice evoluție a situației va conduce cu siguranță la reaprinderea tensiunile deja foarte ridicate din Cisiordania sau Fâșia Gaza.
Administraţia SUA consideră că discuţiile despre posibila anexare de către Israel a unor zone din Cisiordania "ar trebui să aibă loc în cadrul negocierilor directe între Israel şi palestinieni pe tema planului de pace elaborat de preşedintele Donald Trump", a comunicat sâmbătă Departamentul de Stat.
Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat vineri, într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel, că eventuala anexare de către Israel a unor zone din Cisiordania ar conduce la un "conflict masiv".
Franţa a îndemnat statele partenere în cadrul Uniunii Europene să analizeze posibilitatea de a ameninţa Israelul cu o reacţie dură dacă va aplica planul de anexare a unor zone din Cisiordania.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro