Isarescu: Cel mai mare risc pentru inflatie este cresterea salariilor

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat ieri ca cel mai mare risc pentru atingerea tintei de inflatie pe care Banca Nationala a Romaniei (BNR) a propus-o pe 2007 este cresterea salariilor.

Isarescu criticase de altfel si la sfarsitul anului trecut deciziile guvernului care au presupus aprobarea pentru anii 2007 si 2008 a indexarii salariilor de doua ori pe an pentru salariati din sanatate si educatie in conditiile unei inflatii cu o singura cifra.

“Mi se pare neserios să indexezi salariile de două ori pe an într-o ţară cu inflaţie cu o singură cifră. Problema, în România, este că opiniei publice i se pare normal să ai indexări de două ori pe an, în acelaşi timp în care leul se apreciază. Astfel, vedem indexări de 15-20% pe an fără să i se pară cuiva anormal. Din păcate, dezbaterea publică nu ajunge acolo. Dacă dorim inflaţie scăzută, trebuie ca societatea română să accepte ca indexările de două ori pe an să devină istorie”, a spus Isărescu, la sfârşitul anului trecut.

Guvernul României a aprobat creşterea medie a salariilor din sistemul de sănătate publică cu 44% în doi ani, respectiv în 2007 şi 2008, prin indexarea in doua etape pe parcursul anului, prima oară cu 10% şi a doua oară cu 12%. Guvernul a fost de acord şi cu majorarea salariilor din învăţământ cu 22%, în anul următor, prin transferarea a 420 milioane lei de la cheltuieli de capital la fondul de salarii.