Irlanda ratifica Tratatul de aderare

Ministerul Integrării Europene salută ratificarea Tratatului de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană de către Irlanda.

Miercuri, 21 iunie a.c., Senatul Irlandei a adoptat Legea de ratificare a Tratatului de Aderare la UE a României şi Bulgariei. Legea a fost adoptată prin consens şi nu prin procedura de vot (votul este utilizat doar în cazul unor proiecte de legi care suscită controverse).

Proiectul Legii de ratificare a fost adoptat pe 13 iunie a.c., în plenul Camerei Deputaţilor, prin aceeaşi procedură (consens). În nici una din cele două Camere ale Parlamentului nu s-au înregistrat poziţii ale unor parlamentari nefavorabile aderării României şi Bulgariei şi nu s-au depus amendamente la proiectul de Lege, ceea ce conduce la unanimitatea poziţiei membrilor Parlamentului Irlandei de susţinere a aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană.

„Irlanda este cel de-al douăzecilea stat care ratifică Tratatul de aderare. Accelerarea ritmului ratificărilor, în ultima perioadă, este cea mai bună dovadă că România este deja privită ca un partener real, ca o ţară care poate sta alături de oricare dintre membrii familiei europene”, a declarat Anca Daniela Boagiu, ministrul integrării europene.