Ipoteza soc! Ciuma ar putea reveni

ianuarie 18, 2013

Oamenii de stiinta spun ca bacteria fatala care declanseaza ciuma este pe Pamant de mai mult de 20.000 de ani, iar structura sa nu a suferit foarte mari modificari de-a lungul acestei perioade. Chiar si acum, bacteria are o structura similara cu cea pe care a avut-o in timpul epidemiei din 1348-1350, perioada in care a ucis aproximativ jumatate din populatia totala a Europei.

Specialistii in microbiologie spun ca au dovezi clare prin care pot demonstra ca radacini ale acestei bacterii exista inca si ca se pot reactiva oricand, declansand noi epidemii. Chiar daca bacteria este intr-o stare latenta de cateva decenii, asta nu inseamna ca nu poate deveni activa in orice moment. Aceste concluzii au reiesit in urma unui studiu publicat recent in „Emerging Infectious Diseases”. Studiul s-a concentrat pe recentele manifestari ale ciumei din Algeria si Libia.

Se credea ca in Algeria, ca in toata lumea, ciuma a disparut, dar in 2003 si 2008 au inceput sa apara cazuri care manifestau simptomele bolii. In 2009, boala a inceput sa se manifeste si in Libia, dupa 25 de ani in care nu s-a semnalat nici o manifestare a bacteriei care declanseaza ciuma.

Unii epidemiologi sunt de parere ca ciuma a trecut granita din Algeria in Libia prin intermediu purecilor si a sobolanilor. O singura muscatura a unui purece este suficienta pentru ca un om sa fie infectat.

Dupa o cercetare mai atenta a tulpinilor celor doua bacterii s-au identificat diferente intre cele din Algeria si cele din Libia. Astfel, in Algeria se manifesta o forma a bacteriei provenita din Asia si care isi are originile cu mii de ani in urma, in timp ce in Libia, bacteria era similara cu cea care a fost adusa din Vietnam si s-a manifestat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Oamenii de stiinta nu stiu inca elementele care conduc la reactivarea bacteriei.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro