Ipoteza soc: Antibioticele, o posibila cauza a obezitatii

august 23, 2012

Acumularea kilogramelor in plus ar putea fi cauzata nu doar de apetitul care ne face sa mancam peste masura sau viata sedentara. Antibioticele ar putea fi responsabile pentru distrugerea bacteriilor din intestin, ceea ce determina acumularea grasimii.

Acest scenariu se afla in prezent doaar la stadiul de ipoteza, dar o  ipoteza care a fost evidentiata in mod foarte convingator in doua studii. In primul dintre aceste studii, soarecii de laborator care au fost tratati cu anibiotice, au manifestat schimbari profunde la nivelul microbilor care proceseaza mancarea si regleaza metabolismul. In cel de-al doilea studiu s-a constatat o crestere in greutate semnificativa la copii care au fost tratatti cu antibiotice.

Microbiologul Martin Blaster de la Univesitatea New York spune ca antibioticele luata intr-o vaza incipienta a dezvoltarii corpului schimba microbiomul si capabilitatile metabolice ale acestuia, fapt daunator mai ales in aceasta faza cruciala pentru dezvoltare si crestere sanatoasa. Aceste schimbari au efecte negative asupra metabolismuli si,  inclusiv asupra genelor responsabile cu stocarea ennergiei.

Blaster a fost printre primii cercetatori care s-a incumetat sa investigheze in profunzime ceea ce a devenit una dintre cele mai de interes ramuri ale biologiei, microbiomul, sau comunitatea vasta de baacterii, viruusi sau chiar ciuperci care traiesc in interiorul corpului uman si indeplinesc functii importante in procesarea mancarii si in regularizarea functiilor fiziologice.

Pentru a va forma o imagine asupra desitatii acestor comunitati din corp, exista 10 celule de microbi pentru fiecare celula umana. Aceste comunitati au functii bine definite si actioneaza in beneficiul organismului in conditiile in care ecosistemele lor nu sunt distruse prin interventia frecventa cu antibiotice.

Schimbarile care se produc la nivelul bacteriilor din organism au fost legate de aparitie unei serii intregi de boli, de la cancer, autism sau boli cardio-vasculare, pana la obezitate. Blaster o numeste pe cea din urma "obezitate indusa de microbi" si o evidentiaza printr-un exemplu foarte clar, cel al animalelor de ferma, care in Statele Unite, sunt tratate cu aproximativ 80% din totalitatea antibioticelor gasite pe piata, ceea ce le favorizeaza o crestere accelerata in greutate.

Fermierii folosesc antibiotice nu doar pentru a lupta cu bolile care apar la animale, ci si pentru a le induce acestora o crestere accelerata, astfel incat ciclul de productie sa fie unul cat mai redus. Animalele tratate in mod constant cu doze mici de antibiotice cresc mai repede si mai mult decat in mod normal si, implicit sunt mai profitabile. De la acest exemplu ipoteza "obezitatii induse de antibiotice" s-a extins si la oameni.

Sursa: www.wired.com

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro