Iohannis: România este al doilea producător de gaze din UE, dar jumătate din gospodării se încălzesc cu lemne

noiembrie 28, 2020

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, sâmbătă, staţia de comprimare gaze naturale Jupa, din judeţul Caraş-Severin, cu ocazia finalizării lucrărilor la prima fază a gazoductului BRUA.

El a subliniat că, prin interconectara BRUA pe coridorul vertical, și prin materializarea exploatărilor off-shore din Marea Neagră, care speră să debuteze cât mai curând, „România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piaţa gazelor”.

De asemenea, șeful statului a precizat că aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse va satisface mai bine cererea pe piața internă, mai ales că România este „al doilea producător de gaze din UE, dar jumătate din gospodării se încălzesc cu lemne de foc”.

La rândul său, premierul Orban, participant la acest eveniment, a declarat că această investiție în proiectul BRUA este „extrem de importantă pentru România și Europa”, mai ales că gazoductul are rolul de a diversifica accesul la surse de aprovizionare cu gaz natural.

Costul final este 423 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro au fost un grant acordat de Comisia Europeană, a precizat premierul Orban. Inițial, costul estimat pentru tronsonul românesc al conductei era de 480 de milioane de euro.

Totuși, Ludovic Orban a subliniat că pentru finalizarea BRUA este nevoie și de susținerea partenerilor bulgaria și unguri.

„Aceasta este prima fază a BRUA, sigur că noi ne-am îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni. Pentru finalizarea BRUA mai sunt necesare și câteva lucruri care nu depind de noi, ci depind de partenerii bulgari și ungari. Și suntem încredințați că până la urmă o politică care este stabilită la nivel european va fi pusă în practică de toți partenerii”, a mai spus premierul.

Proiectul BRUA, conducta care ar lega Bulgaria, România, Austria și Ungaria, are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est.

Pe teritoriul României, construirea BRUA este structurată în două faze.

Faza I asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Ungaria. Practic, faza I a constat în construirea unei conducte noi de transport gaze care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia.

Proiectul BRUA a fost declarat de Comisia Europeană ca fiind de importanţă strategică.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro