Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri o conferință de presă după întâlnirea pe care a avut-o în aceeași zi cu ministrul de Justiție, Cătălin Predoiu, și cu premierul Ludovic Orban pentru a găsi modalități de îndreptare a legilor justiției. Președintele a spus că actuala majoritate parlamentară, cotrolată de PSD, a dovedit că „orice proiect bine intenționat poate fi distrus în doar câteva zile”. Din acest motiv, președintele crede că și modificarea legilor justiției, mutilate de PSD, și implementarea recomandărilor MCV și ale GRECO nu se vor putea face decât atunci când România va avea „o altă majoritate, democratică și legitimă, rezultată în urma alegerilor parlamentare.”
Principalele declarații ale președintelui Iohannis:
Am avut azi o întâlnire cu premierul și ministrul Justiției pentru a discuta despre proiectele de lege reparatorii menite să corecteze legile Justiției.
Am insistat de câteva luni la Ministerul Justiției să se pună în dezbatere publică aceste proiecte de legi.
În ultimii ani, în România s-a vorbit mult despre justiție. Intervențiile legislative brutale ale PSD din perioada 2017-2019 au fost extrem de criticate. Modificările PSD făcute fără consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog fie nu au avut justificre reală, fie nu au oferit garanții suficiente.
Efectul acestor amputări legislative s-a concretizat într-un asalt PSD-ist asupra justiției, concertat și bine pus la punct.
Toți știm reacția societății civile, a mediului profesional, a organismelor europene.
Printr-un efort comun s-a evitat îngenuncherea justiției.
De la proteste, sesizări la CCR, Comisia de la Veneția sau alte organisme europene, până la demersurile instanțelor care au sesizat instanțele europene – toate au determinat evitarea acelui pericol.
Aceste lucruri nu sunt însă suficiente. România are multe restanțe, printre care și recomandările MCV, GRECO, care trebuie implementate cât mai curând. Actuala majoritate PSD din Parlament a dovedit că orice proiect bine intenționat poate fi distrus în doar câteva zile. Va fi nevoie de o altă majoritate, democratică și legitimă, rezultată în urma alegerilor parlamentare.
Această contrareformă din ultimii ani a bulversat justiția și a afectat independneța, profesionalismul, imparțialitatea și meritocrația.
Reintroducerea concursului pentru promovarea la ICCJ, independența procuroului, o procedură transperentă pentru procurorii șefi, echilibru instituțional la numirea și revocarea din funcții, desființarea Secției Speciale – iată câteva dintre cele mai importante aspecte care trebuie clarificate.
Mai multe detalii va prezenta în această seară ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
O justiție corectă și egalitatea ăn fața legii sunt pilonii esențiali ai unei democrații autentice.
Românii au dovedit că sunt atașați justiției.
Întâlnirea de azi îmi reconfirmă hotărârea guvernului de a face tot ce ține de el, chiar și în aceste condiții, pentru ca sistemul de justiție să funcționeze optim.
Dezideratele nu pot fi susținute conjunctural, de un singur partid, ci permanente și asumate de toși factorii decizionali.
Pentru că am făcut referire la o schimbare profundă în bine, despre asta sunt și alegerile parlamentare din decembrie.
Un pas a fost deja făcut: alegerile locale au arătat că cetățenii vor administrații eficiente.
În decembrie trebuie să continuăm acest drum. Majoritatea nocivă care a acționat până acum în parlament poate fi sancționată doar prin vot.
E inadmisibil ca în anul 2020 să avem încă discuții aprinse despre fraudarea votului. Este inadmisibil ca practici toxice, folosite în trecut, continuă să fie îmbrățișate de politicieni retrograzi. Alegerile parlamentare pot trimite în istorie acest mod nociv de a face politică.
Opinia aproape unanimă a specialiștilor e că în Europa un al doilea val al pandemiei e iminent. Deja cele mai multe țări au zilnic cifre mai mult decât îngrijorătoare. Nici la noi situația nu e bună. Azi am avut record negativ de infectări.
Trebui să găsim soluții care să ne permită să avem o societate și o economie funcționale.
Prioritar e ca sistemul sanitar să nu fie copleșit de un număr mare de bolnavi cu Covid.
Fiți prudenți, evitați aglomerațiile și deplasările inutile
Întrebări ale jurnaliștilor:
Jurnalist: Ați felicitat PNL pentru scorul istoric. PSD a avut pierderi în teritoriu, dar are cele mai multe CJ și primării. Considerați că PNL a avut puncte slabe?
Klaus Iohannis: Aceste alegeri au fost câștigate de PNL cu un scor politic de 34%. E prima dată când PSD pierde alegerile locale. Această victorie a PNL e și una simbolică. E prima dată după Revoluție când un partid de dreapta câștigă net alegerile locale. Dar nimeni nu e perfect, și aici au fost realizări notabile, dar lucrurile pot fi făcute mai bine. Au fost situații unde rezultatele au fost departe de așteptări.
Jurnalist: Ați spus că alegerile s-au desfășurat fără probleme majore, asistăm însă la un val de acuzații de fraudă în ultimele două zile. Vă mențineți evaluarea de luni? Ce lecții sunt de luat?
Klaus Iohannis: Rămân la opinia că procesul electoral prorpiu-zis a decurs bine. Se pare că după vot, unii indivizi, vom vedea cine anume, au încercat să fraudeze alegerile, falsificând unele înscrisuri. E inacceptabil, și aceste proceduri trebuie net îmbunătățite. Dacă se constată că PSD-iștii au încercat să fraudeze rezultatele, e clar că electoratul va sancționa drastic acest comportament Autoritățile trebue să verifice rapid cine și din ce partid a încercat să fraudeze. Dincolo de aceste aspecte, care aruncă o lumină foarte poastă asupra unora, e clar că există proceduri folosite de unii candidați pentru a se pune în scenă. Cei vinovați vor fi trași la răspundere.
Jurnalist: Azi am avut un nou record negativ de cazuri de Covid, iar spitalele au rămas fără locuri libere. Care sunt măsurile ce vor fi luate pentru limitarea răspândirii covid, vă gândiți la anumite restricții?
Iohannis: Măsurile care trebuie luate sunt cele individuale: mască, distanță, igienă. Dar sunt persoane care nu vor să respecte toate normele și trebuie intervenit. Eu nu îmi doresc să reintroducem restricții,dar e evident că în anumite localități și pe anumite segmente e posibil să se reintroducă anumite restricții, altfel lucrurile scapă de sub control. Miniștrii sun hotărâți să facă totul pentru ca lucrurile să nu scape de sub control. Repet, nu-mi doresc să introducem restricții, dar dacă numărul de ifnectări crește atunci e foarte posibil să se reintroducă local, regional anumite restircții.
Jurnalist: Ați fost 14 ani primar. Credeți că un primar are legitmitate dacă își începe mandtul cu acuze de fraudare?
Iohannis: Eu sunt convins că toate acuzațiile vor fi clarificate de autorități.
Jurnalist: Ce schimbare așteptați de la primarii PSD trecuți la PNL?
Iohannis: Eu aștept schimbări de la toți primarii aleși. Nu putem să individualizăm așteptările de dezvoltare ale unei țări, e nevoie de oameni dornici să aducă o schimbare sustenabilă, dar în politică e nevoie de partide dispuse să facă schimbări, să-și asume riscurile schimbărilor. Și pentru că PNL, dar și USR PLUS, au dovedit că vor p schimbare a modului de a face politică, am spus și luni ce am spus.
Jurnalist: PNL a câștigat alegerile la scorul politic, azi a fost ședință la PNL și au decis ca majoritățile să nu fie făcute cu PSD, ALDE sau Pro România. Neoficial există lideri care spun că în localitățile mici e rezonabilă o majoritate cu PSD. De această dată sunteți la fel de ferm împtoriva colaborării cu PSD?
Iohannis: Consider că PNL e forța politică ce poate bate PSD. Acest lucru e văzut la fel și în PNL, de aceea colaborarea cu PSD e exclusă. PSD e promotorul politicii toxice pe care o vedem în parlament.
știre în curs de actualizare
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro