Investitorii straini: Marea problema a Romaniei este birocratia

iulie 30, 2009

Intr-un sondaj de opinie online efectuat de casa de avocatura Enescu & Cuc din Bucuresti, oamenii de afaceri straini au ales birocratia ca principala problema a mediului de afaceri din tara. Acelasi sondaj acorda nota 3 (din 10) statului roman pentru activitatea sa de incurajare a investitorilor straini in Romania si nota 2 pentru strategia anti-criza a guvernului.

Sondajul a fost realizat pe pagina web a casei de avocatura si a fost in special directionat catre clientii acesteia, dar si alti membri ai comunitatilor oamenilor de afaceri straini in Romania. “Opinia celor care aduc bani in tara trebuie ascultata cu mare atentie”, este de parere Camelia Enescu, avocat partener in cadrul firmei de avocatura. “Am crezut de cuviinta sa-i ascultam si sa le aducem in discutie problemele. Daca rezolvarea acestora nu are loc, toata lumea va pierde, inclusiv statul roman. Este foarte important faptul ca peste 1/3 din cei care au raspuns sondajului nu ar recomanda Romania altor investitori. Pe acestia trebuie sa ne straduim sa-i convingem.”

Inafara de problema birocratiei, care fost ridicata in proportie de aproape 99% dintre participantii la sondaj, oamenii de afaceri includ si instabilitatea fiscala si lipsa infrastructurii intr-un top 3 al piedicilor in calea derularii activitatii.

“Pe langa problemele de ordin general, ne-au fost semnalate si unele specifice, de exemplu recuperarea greoaie a TVA-ului de la stat sau lipsa mijloacelor juridice facile pentru recuperarea debitelor comerciale”, ne spune Mihai Cuc, managing partner-ul firmei de avocatura. “Desigur ca problemele acestea nu pot fi ridicate decat de cei care au fost implicati intr-un proces de acest tip, dar nu inseamna ca sunt mai putin importante. La urma urmei sa platesti o marfa care nu mai vine si sa nu-ti poti lua banii inapoi este totalmente descurajant.”

“Criticile asupra sistemului legislativ din Romania sunt perfect indreptatite”, considera Mihai Cuc. “In Romania, din pacate, principiul respectarii cuvantului dat se reflecta foarte rar in textele de lege si, fapt si mai regretabil, chiar mai rar in practica judiciara. Debitorul (datornicul), chiar si cel de rea credinta, are foarte multe cai de a ocoli respectarea obligatiilor asumate, masurile asiguratorii prevazute de lege sunt aplicate rareori de catre instante si de multe ori tardiv. Consecintele nu sunt greu de anticipat: orice firma serioasa se fereste sa investeasca si chiar sa faca afaceri de orice fel intr-o tara in care daca datornicul iti plateste de buna-voie e bine, iar daca nu iti va fi extrem de greu sa-ti recuperezi banii.”

Sondajul mai solicita si opinia participantilor asupra masurilor care ar trebui luate pentru iesirea din criza sau comentarii generale despre mediul de afaceri romanesc. “Am primit in acest sens sugestii care variaza de la eliminarea birocratiei in domeniul fiscal pana la predarea conducerii tarii catre guvernul suedez”, ne mai spune Camelia Enescu. “Ceea ce este insa poate cel mai important este ca aproape jumatate dintre participanti sunt de parere ca afacerile lor in Romania vor creste in urmatorii doi ani. Ceea ce este foarte incurajator luand in considerare mediul economic actual.”

Casa de avocatura Enescu & Cuc, cu sediul in Bucuresti, acorda consultanta legala si reprezentare orientata in principal catre catre investitorii straini in Romania si domenii ale dreptului comercial.

www.RomanianLawOffice.com

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro