Intrevederea premierului cu membrii CNAS

Implementarea sistemului informatic în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) trebuie finalizată până la data de 1 septembrie, altfel contractul cu firma furnizoare va fi reziliat, a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu astăzi, la finalul întrevederii cu membrii Consiliului de Administraţie a CNAS.

Şeful Executivului a subliniat că a solicitat fostului şef al CNAS, încă de la momentul numirii acestuia, să urgenteze implementarea acestui sistem, pentru a avea o evidenţă a cheltuirii banilor.

“Nu e posibil ca după doi ani sistemul informatic să nu fie implementat. Ajung la concluzia că nu s-a dorit implementarea. Prin intermediul acestui sistem puteam avea o evidenţă exactă a sumelor cheltuite pe bolnav, spital, farmacie”, a declarat primul-ministru. El a adăugat că a fost informat, în cadrul şedinţei de la CNAS, că implementarea sistemului informatic a început încă din anul 2000.

Primul-ministru a reamintit că Ministerul Sănătăţii stabileşte politicile şi strategiile în domeniu, dar modul în care se cheltuiesc banii şi problema medicamentelor ţin de CNAS.

În ceea ce priveşte problema licitaţiilor de medicamente, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că acestea vor fi reluate. Şeful Executivului a arătat că sumele economisite în urma licitaţiilor pot fi direcţionate în alte zone, unde există necesităţi.

O altă temă discutată în cadrul întâlnirii de astăzi a fost emiterea cardurilor de sănătate în sistemul naţional şi cel european.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că între Ministerul Sănătăţii Publice şi CNAS trebuie să existe o bună colaborare, care să contribuie la identificarea şi rezolvarea problemelor din sistem.