INTEGRAREA IMIGRANTILOR: UN NOU STUDIU COMPARA SI PLASEAZA ROMANIA IN RAPORT CU ALTE TARI DIN EUROPA SI AMERICA DE NORD

martie 2, 2011

Un nou studiu publicat astazi de catre British Council si Migration Policy Group arata ca Romania este mai bine pregatita decat majoritatea tarilor din regiune pentru lucratorii migranti si familiile acestora, cu politici asemanatoare celor din noile tari de imigratie a fortei de munca.

Principalele comunitati de imigranti in Romania provin din Republica Moldova, Turcia si China, iar judetele cele mai atractive pentru imigranti sunt Bucuresti Ilfov, Iasi, Cluj, Constanta, Galati si Prahova*. In 2009 au fost inregistrati peste 59,000 de straini cu sedere legala in Romania*.

Migrant Integration Policy Index (MIPEX: www.mipex.eu) evalueaza si compara politicile de integrare din 31 de tari din Europa si America de Nord. Rezultatele arata ca, in timp ce schimbarea se face intr-un ritm foarte lent, exista inca o serie de obstacole in ceea ce priveste modul de viata al imigrantilor, modul de lucru si participarea lor in societate.

MIPEX reprezinta un punct de referinta pentru evaluarea gradului in care statele garanteaza drepturi egale, responsabilitati si oportunitati pentru toti rezidentii standarde internationale care au fost agreate de catre statele membre ale Uniunii Europene (1). Aceste standarde sunt critice, avand in vedere ca o integrare de succes ajuta la crearea unor societati mai competitive si coezive.

Conform MIPEX III, punctul forte al Romaniei il reprezinta legile anti-discriminare solide, care au fost imbunatatite in mod succesiv din anul 2000 cand au fost adoptate si pana in prezent, pentru a fi in concordanta cu tendinta generala europeana. Toti rezidentii, indiferent de etnie, religie, rasa si nationalitate, se bucura de legi mai bune in Romania decat in majoritatea tarilor din Europa si din regiune, legi care se extind dincolo de standardele minime. Romania este una din cele 15 tari din Europa in care protectia impotriva discriminarii acopera toate aspectele vietii.

Ariile care necesita imbunatatire in Romania se refera la participarea imigrantilor la viata politica, cetatenia si educatia.

Romania a obtinut cel mai mic punctaj dintre cele 31 de tari participante in studiul MIPEX, in ceea ce priveste participarea imigrantilor la viata politica, fiind urmata de Polonia, Republica Ceha si Bulgaria. Conform legislatiei romanesti in vigoare, cetatenii rezidenti din afara Uniunii Europene nu isi pot exercita dreptul de vot si nu pot deveni membri ai vreunui partid politic.

Romania a implementat politici bine definite adresate nevoilor specifice elevilor imigranti, situate deasupra mediei pentru Europa Centrala, dar are de imbunatatit accesul la sistemul educational.

Calea mai putin clara catre dobandirea cetateniei pentru imigranti si urmasii acestora constituie inca o lacuna a politicilor de integrare in majoritatea tarilor din Europa Centrala, inclusiv Romania. Copiii imigrantilor, nascuti legal pe teritoriul romanesc nu primesc in mod automat cetatenia romana, iar suportul din partea statului roman pentru promovarea testului de obtinere a cetateniei de catre imigranti este mai slab in comparatie cu cel oferit de alte tari.

Clasamentul general raportat la politicile de integrare din cele 31 de tari incluse in indexul MIPEX III, situeaza Romania pe pozitia 22, in fata unor tari precum Elvetia, Austria, Polonia, Bulgaria, Lituania, Slovacia.

Romania a fost inclusa pentru prima data in MIPEX, in editia actuala, impreuna cu Bulgaria si Statele Unite ale Americii. Cea de-a treia editie acopera o noua arie de analiza referitoare la politica privind educatia elevilor migranti si indicatori noi privind mobilitatea pe piata muncii si implementarea politicilor de integrare.

Prin studiul MIPEX III ne dorim sa oferim informatii relevante si de incredere guvernelor, institutiilor civile si publicului larg necesare pentru a compara politicile de integrare a migrantilor intre tari si raportate la anumite perioade de timp. Acest lucru va incuraja discutiile in cunostinta de cauza despre bunele practici existente la nivelul celor 31 de tari si va putea genera in viitor politici de integrare mai bune, a declarat Rosemary Hilhorst OBE, Director Regional EU Europe, British Council.

Pentru studiul din Romania, British Council a avut ca partener Fundatia Soros, prin programul Migratie si Dezvoltare.

Ma bucur mult ca Romania este tara participanta in aceasta editie a MIPEX si ca Fundatia Soros a putut fi partenerul national in acest studiu international de o asemenea importanta. Sunt convinsa ca Indicele Politicilor de Integrare a Migranților, MIPEX va constitui pentru toti actorii din Romania interesati de domeniul imigratiei si integrarea strainilor, un instrument valoros si o baza solida pentru imbunatatirea cadrului legal in scopul fundamentarii si dezvoltarii de politici de integrarea imigrantilor mai favorabile, declara Iris Alexe, Manager Program Migratie si Dezvoltare, Fundatia Soros Romania

Rezultatele MIPEX pentru Romania vor fi prezentate si dezbatute in cadrul unui eveniment ce va avea loc in Bucuresti, in data de 18 aprilie 2011.

- MIPEX compara si ierarhizeaza statisticile tarilor prin 148 de indicatori de politici publice. Furnizeaza date obiective si comparabile prezentate intr-un ghid de referinta si un instrument online interactiv care sa ii ajute pe factorii de decizie, reprezentantii societatii civile si cercetatori sa evalueze, compare si sa imbunatateasca integrarea.
- Tari incluse in acest studiu: toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Norvegia, Elvetia, Canada si SUA.
- Index-ul a fost co-finantat de Comunitatea Europeana prin Fondul pentru Integrare Europeana. British Council este managerul acestei initiative, impreuna cu partenerul principal, Migration Policy Group. Peste 37 de parteneri nationali au contribuit la realizarea studiului.
- Prima editie MIPEX a fost publicata in 2004 si a doua editie in 2007, acestea fiind folosite de guverne, presa, organizatii ale societatii civile. Vezi www.mipex.eu pentru mai multe informatii.
- MIPEX III adauga tari (Bulgaria, Romania si SUA), o tema pentru politici (Educatie) si indicatori noi (integrarea pe piata muncii si implementarea politicilor).
- MIPEX III nu este un studiu despre migrare; este despre integrarea imigrantilor legali. Nu urmareste fluxurile crescatoare sau descrescatoare ale imigrantilor, ci ia in considerare bunele practici pentru cei care se afla in mod legal intr-o anumita tara.
- Responsabilitatea ideilor si opiniilor exprimate in Index este a autorilor proiectului. Nici British Council, nici Comisia Europeana nu sunt responsabili pentru acele idei sau opinii, nici pentru modul in care acestea pot fi folosite.
- Toti partenerii din cercetare sunt savanti si experti in politicile de integrare ale tarilor lor, independenti de guvern si experimentati in cercetarea comparativa. Toate datele au fost supuse unor verificari anonime si unor controale extinse de calitate si consistenta.
- Imigrantii europeni la care se refera studiul sunt acei cetateni rezidenti legali in cele 27 de tari ale Uniunii Europene, ce provin din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene.
- (1) Vezi Strategia 2020 a Uniunii Europene: http://ec.europa.eu/europe2020/index_en.htm.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Roman pentru Imigrari: la 30.06.2009, numarul cetatenilor din tari terte cu sedere legala in Romania era de 59.184 de persoane. Aproximativ 60% dintre acestia provin din Republica Moldova (28%), Turcia (17%) si China (14%). Distributia strainilor aflati legal in Romania, cu sedere temporara, din punct de vedere al scopurilor este urmatoarea: membru de familie cetatean roman (29%), pentru studii (21%), in scop de munca (16%), reunificare familiala (7%), alte scopuri (5%), pentru desfasurarea de activitati comerciale (4%), in scop umanitar si pentru activitati religioase (2%). Referitor la distributia teritoriala, 41% dintre strainii cu sedere legala in Romania sunt concentrati in capitala tarii Bucuresti, iar 33% sunt distribuiti relativ in procente egale (aprox. 6%) n judetele reprezentand marile aglomerari urbane: Iasi, Cluj, Constanta, Timis, Galati, Prahova.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro