Ministrul Delegat pentru Învatamant Superior, Cercetare Știintifica si Dezvoltare Tehnologica, domnul Mihnea Costoiu, a avut, la Bruxelles, in zilele de 18 si 19 februarie, un set de intalniri bilaterale, cu omologi din Uniunea Europeana si membri ai Comisiei Europene. Întalnirie s-au axat pe discutarea strategiilor de dezvoltare din domeniul cercetarii si inovarii si modul in care acestea pot contribui la dezvoltarea economica a UE.
In cadrul intrevederilor cu reprezentantii Italiei, Irlandei, Frantei si Cehiei au fost dezbatute solutii pentru facilitarea accesului cercetatorilor din tarile Uniunii Europene la instrumentele si resursele de cercetare oferite de catre ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics), unul dintre cele mai importante proiecte europene de cercetare, implementat in Romania.
Posibilitatile de colaborare discutate au avut menirea de a consolida relatia dintre universitatile si institutiile de cercetare din statele UE cu universitati si institute similare din Romania.
Intalnirea ministrului delegat Mihnea Costoiu cu directorul general al Centrului Comun de Cercetare (CCC) al Comisiei Europene, domnul Dominique Ristori, a avut ca scop analiza unor modalitati concrete de colaborare cu reprezentantii CCC pentru sustinerea Strategiei Dunarii si a Centrului International de Studii Avansate Dunare-Delta, Dunare-Marea Neagra. În mod specific, au fost discutate solutii pentru deschiderea cooperarii in cadrul proiectelor de cercetare intre tarile membre UE si Romania. Cateva dintre proiectele de cercetare desfasurate in Romania s-au dovedit a fi de o deosebita importanta strategica pentru tarile UE, motiv pentru care Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene a solicitat includerea lor in reteaua strategica a tarilor membre.
Seria intalnirilor bilaterale au continuat cu domnul Zoltan Kazatsay, Director General Adjunct al Directiei Generale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune a Comisiei Europene. În cadrul discutiilor, domnul Mihnea Costoiu si-a exprimat satisfactia pentru reluarea platilor in cadrul POSDRU, subliniind in acelasi timp angajamentul ministerului de a aplica masuri de imbunatatire a implementarii acestui program. De asemenea, a fost luat in calcul si stadiul elaborarii documentelor programatice in vederea accesarii fondurilor FSE in perioada 2014 - 2020.
O intalnire de o importanta aparte a fost cea cu doamna Doris Pack, presedintele Comisiei de Educatie si Cultura a Parlamentului European, prilej cu care au fost prezentate prioritatile in reforma invatamantului romanesc. Mai mult, ministrul delegat Mihnea Costoiu a solicitat sprijin in Parlamentul European pentru propunerile Comisiei Europene pentru Cercetare si Inovare cu privire la sporurile salariale pentru cercetatori, precum si pentru o mai larga participare a universitatilor din Romania la programul Erasmus for All.
Domnul Mihnea Costoiu s-a intalnit si cu doamna Maire Geoghegan Quinn, Comisarul pentru Cercetare si Inovare. Intalnirea a avut ca scop expunerea stadiului derularii unor proiecte majore de cercetare, precum si pozitia Romaniei cu privire la includerea acestora in cadrul Strategiei Dunarii. Delegatia Romaniei a discutat prevederile Programului Horizon 2020 si a reiterat interesul Romaniei fata de participarea in cadrul retelelor de cercetare de excelenta si la infrastructurile de cercetare europene. Comisarul European a dat asigurari ferme referitor la sprijinul total al Comisiei pentru implementarea proiectului ELI-NP.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro