Intalniri bilaterale romano-germane pe tema dezvoltarii colaborarii in invatamantul superior si cercetare

Ministrul delegat pentru Învatamant Superior, Cercetare Ştiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, se afla astazi, 28 februarie, la Bonn si Darmstadt, unde va avea intalniri cu oficialitati germane responsabile de invatamantul superior si cercetare. Obiectivul acestor intrevederi il repreznta identificarea modalitatilor de dezvoltare a cooperarii bilaterale cu Germania pe aceste segmente, la nivel guvernamental si inter-universitar. Din delegatia romana mai fac parte Tudor Prisecaru, secretar de stat in cadrul Autoritatii de Stat pentru Cercetare Stiintifica, si Nicolae-Victor Zamfir, director general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” Magurele.

Prima intalnire a oficialilor romani va avea loc la Bonn, cu Secretarul de stat in Ministerul Federal al Educatiei si Cercetarii, Georg Schütte. Pe agenda discutiilor se regasesc subiecte precum reformele din invatamantul superior si cercetare intreprinse de cele doua tari, modalitatile de dezvoltare a relatiilor bilaterale in domeniile de interes comun, respectiv posibilitati de colaborare in cadrul Strategiei europene pentru regiunea Dunarii (SUERD), dar si a proiectului paneuropean de cercetare avansata Extreme Light Infrustructure – Nuclear Phyiscs (ELI-NP).

Ulterior, delegatia romana se va intalni cu Hans Jürgen Prömel, presedinte al Universitatii din Darmstadt. Subiectul discutiilor il constituie intensificarea modalitatilor de cooperare academica prin schimburi de studenti, cadre didactice si cercetatori. De asemenea, se va avea in vedere, participarea, in comun, la proiecte de cercetare stiintifica in cadrul apelurilor de proiecte europene, in domeniile ingineriei electrice, energetice, mecanice si fizice.