Întâlnirea Orban-Netanyahu. Amendarea unei convenții și proiecte în domeniul energetic

noiembrie 3, 2020

Protocolul de amendare a Convenţiei între Guvernul României şi Guvernul Statului Israel pentru „evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit", a fost semnat marți la Tel Aviv de premierul Ludovic Orban și de omologul său israelian, Benjamin Netanyahu.

Premierul Ludovic Orban face timp de două zile o vizită în Statul Israel şi în Palestina, alături de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Cei doi au discutat și despre reuniunea interguvernamentală care ar urma să aibă loc la jumătatea anului viitor.

„Vom fi foarte fericiţi să găzduim această întâlnire foarte importantă a celor două guverne, care sunt sigur că va da rezultate concrete", a spus Ludovic 0rban.

„Sunt foarte fericit că această vizită a putut fi organizată într-o perioadă extrem de grea, în care criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19 ne-a pus în situaţii extrem de dificile şi ne-a forţat să luăm decizii dificile. Interesul reciproc al României şi Statului Israel este să extindă şi să aprofundeze dialogul comun în diferite domenii de interes", a afirmat Ludovic Orban, la Tel Aviv, citat de Agerpres, în cadrul unor declaraţii comune alături de prim-ministrul Netanyahu.

El a făcut un recurs la memoria recentă a colaborării dintre cele două state în domeniul combaterii pandemiei de Covid-19.

„Îmi amintesc videoconferinţa noastră, a fost foarte folositor şi foarte interesant să împărtăşim experienţa în legătură cu lupta împotriva COVID-19. Astăzi, vom explora modalităţi de consolidare a dialogului politic deja consistent şi extins, pe lângă sectorul sănătăţii, din dorinţa de a dezvolta relaţiile economice şi să întărim cooperarea noastră în domeniul apărării şi al securităţii."

 

El s-a referit şi la Grupul de lucru economic România-Israel, lansat cu doar o lună în urmă, care este deja activ în sectoare precum: agricultură, administrarea apelor, sănătate şi noile tehnologii.

„Trebuie păstrat ritmul colaborării noastre, pentru a pregăti proiecte comune până la următoarea întâlnire G2G, cu o contribuţie importantă din partea sectorului privat. De asemenea, să subliniez oportunitatea dezvoltării unui parteneriat pentru noi tehnologii şi inovare antreprenorială şi să salut interesul manifestat faţă de proiectele comune din sectorul energetic." 

Premierul l-a asigurat pe omologul său că România rămâne angajată în lupta împotriva antisemitismului şi discursului urii.

El a precizat că în cursul întrevederii cu partea israeliană va fi abordată şi importanţa deosebită pe care o are asigurarea unui mediu de securitate regională stabil în Orientul Mijlociu.

„România şi-a exprimat deja angajamentul ferm de a continua să sprijine Israelul în obiectivul său de consolidare a relaţiilor sale cu Uniunea Europeană. Salut cu căldură decizia recentă de normalizare a relaţiilor şi de a stabili parteneriate noi între Israel şi Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Sudan. Aceste acorduri reprezintă o etapă importantă, care poate da un nou impuls Procesului de pace, de asemenea", a afirmat şeful Executivului de la Bucureşti.

Prim-ministrul israelian i-a transmis, la rândul său, lui Ludovic Orban că este un semn de mare prietenie că în primul an de mandat ca premier a ales să vină în vizită în Israel în această perioadă dominată de pandemia de coronavirus.

„Prietenia noastră este foarte, foarte puternică de mulţi, mulţi ani, între poporul israelian şi poporul român. Sute de mii de români au ajuns în Israel şi constituie un pod uman care le permite israelienilor să se familiarizeze cu cultura română şi le permite românilor să se familiarizeze cu cultura israeliană. Este o punte vie care stă la baza prieteniei noastre reciproce care nu face decât să se întărească. Ne angajăm nu numai în trecutul nostru comun, ci şi în viitor. Viitorul aparţine celor care inovează. Inovaţia este cheia asigurării prosperităţii, securităţii şi sănătăţii popoarelor noastre în viitor. Israelul şi România cooperează în multe domenii: apărare cibernetică, gestionarea resurselor de apă, agricultură sănătate, spaţiu şi multe alte domenii", a declarat Netanyahu.

Premierul israelian a punctat că şi mai important este domeniul antreprenoriatului dezvoltat în colaborare în cele două state.

„Dar cel mai important lucru este că permitem cooperarea între sectorul nostru de afaceri, oamenii de afaceri şi antreprenorii noştri - bărbaţi şi femei care promovează antreprenoriatul. Pentru a atinge acest obiectiv, astăzi vom semna un tratat pentru evitarea dublei impuneri, ceea ce, din experienţa mea, este ceva care creşte întotdeauna comerţul şi investiţiile foarte repede. Cred că aceasta este o veste foarte bună pentru România şi Israel", a declarat Netanyahu.

Premierul israelian a mulţumit, totodată, prim-ministrului Orban şi României pentru ajutorul oferit de-a lungul anilor în a prezenta "un argument logic Uniunii Europene".

„Suntem într-un timp de pace. Facem pace. Am încheiat acorduri de pace şi normalizare cu trei ţări arabe în şase săptămâni. Prin urmare, ei au în mod clar o viziune diferită asupra situaţiei din Orientul Mijlociu decât unele dintre birocraţiile tradiţionale ale UE. Vom aprecia în continuare asistenţa dumneavoastră în informarea UE despre circumstanţele în schimbare din Orientul Mijlociu, care promovează pacea şi prosperitatea pentru toţi", a mai afirmat Netanyahu.

La finalul declaraţiei comune, cei doi şefi de guvern au semnat „Protocolul de amendare a Convenţiei între Guvernul României şi Guvernul Statului Israel pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit".

Ludovic Orban şi Benjamin Netanyahu au avut și o întrevedere bilaterală. 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro