Intalnire la varf romano-bulgara intre ministrul Dan Nica si ministrul adjunct Valery Borissov

Dan Nica, ministrul pentru societatea informationala, a primit vizita unei delegatii conduse de Valery Borissov, ministrul adjunct al Ministerului Transporturilor, Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor din Bulgaria. Delegatia bulgara a fost insotita de domnul Chavdar Dimov, adjunctul sefului de misiune al Ambasadei Republicii Bulgaria in Romania, alaturi de care au mai fost prezenti Ivan Markov – secretar general, Anjelina Toteva – sefa cabinetului politic si Nadezhda Buhova- director pentru Afaceri Europene si Cooperare Internationala. Din partea romana, au participat la discutii Diana Voicu, director al Unitatii de Management al Proiectului si coordonator al Directiei de Politici si Strategii si Cristina Popescu, director general Romfilatelia.

Aspectele de interes subliniate cu ocazia acestei vizite au fost proiectele legate de accesarea fondurilor europene dedicate sectorului tehnologiei informatiei si comunicatiilor, precum necesitatea unei cooperari din punct de vedere al transportului si comunicatiilor – domenii pentru care Comisia Europeana si-a aratat, in mai multe randuri, disponibilitatea de a finanta proiecte comune. Totodata, s-a mai discutat posibilitatea de cooperare pe solutii de infrastructura transfrontaliera si broadband.

Partea romana a prezentat proiectul de eliberare online a actelor de stare civila si a fost invitata de catre omologii bulgari sa contribuie cu know-how la un proiect similar in Bulgaria.”Economia bazata pe cunoastere”, un amplu proiect dezvoltat timp de 7 ani de catre Ministerul pentru Societatea Informationala, a atras in mod deosebit atentia oficialilor bulgari pentru beneficiile aduse comunitatilor rurale, in Bulgaria existand o situatie similara din punct de vedere al decalajului digital dintre rural si urban.

In ceea ce ii priveste pe oficialii bulgari, acestia au prezentat un proiect de succes de smart carduri si dezvoltare de infrastructura securizata de identitate electronica pe care Romania ar dori sa il analizeze in vederea implementarii in tara noastra a unui proiect similar.

Avand in vedere istoria colaborarii romano-bulgare in domeniu, s-a discutat si oportunitatea semnarii unui nou memorandum de intelegere intre cele doua state, ultimul document de acest fel fiind semnat in anul 1995. Ministrul roman pentru societatea informationala, domnul Dan Nica, a primit invitatia omologului bulgar de a semna Memorandul de intelegere amintit, in capitala bulgara in urmatoarele luni.