Intalnire inter-institutionala privind politica de cooperare pentru dezvoltare a Romaniei

aprilie 3, 2013

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Ovidiu Dranga, a prezidat ieri, 2 aprilie, masa rotunda la nivel inter-institutional, consacrata cooperarii si asistentei internationale pentru dezvoltare (AOD).

Evenimentul, organizat la sediul MAE, a reunit reprezentanti de prim rang ai structurilor guvernamentale care au desfasurat si finantat actiuni in domeniul cooperarii pentru dezvoltare. Reuniunea a avut drept obiectiv stabilirea unei mai bune coordonari la nivel institutional pe linia AOD, in vederea ameliorarii procesului de gestionare a acestui domeniu, inclusiv prin adoptarea unui nou Program strategic national in materie.

Secretarul de stat a subliniat impactul pe termen lung al proiectelor de cooperare pentru dezvoltare. S-a convenit ca asigurarea coerentei pe plan intern este o conditie esentiala pentru cresterea eficientei promovarii pe plan extern a initiativelor si proiectelor romanesti ale politicii de asistenta pentru dezvoltare, ca instrumente de soft –power.

Totodata, in cadrul reuniunii, secretarul de stat a mentionat ca un obiectiv avut in vedere in elaborarea Programului strategic vizeaza valorificarea, in statele in curs de dezvoltare, a experientei institutionale romanesti din perioada de tranzitie. Atingerea acestui obiectiv ar conduce la cresterea vizibilitatii si prestigiului Romaniei la nivel european si global, ca stat donator. De asemenea, in cadrul intalnirii s-a subliniat ca se impune acordarea unei atentii sporite consolidarii rezilientei in zonele sau state afectate de conflicte si dezastre, sub forma asistentei pentru reconstructia post-conflict.

Pentru reuniunea viitoare, MAE are in vedere largirea cadrului de discutii, prin invitarea reprezentantilor societatii civile si mediului privat.

In prezent, conform Strategiei Nationale privind Politica de Cooperare Internationala pentru Dezvoltare, adoptate prin Hotararea de Guvern nr. 703 din 31 mai 2006, Romania sustine dezvoltarea statelor din ariile geografice identificate ca prioritare pe relatiile externe in programul de guvernare al Romanei, incluzand statele din Europa de Est, Balcanii de Vest si Caucazul de Sud. Prioritatile sectoriale ale Romaniei stabilite prin Strategia nationala sunt: buna guvernare, consolidarea democratiei si a statului de drept, dezvoltarea economica, educatie si formare profesionala, ocuparea fortei de munca, sanatate, dezvoltarea infrastructurii si protectia mediului. Informatii suplimentare pot fi gasite pe site-ul www.aod.ro.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro