Marţi, 23 februarie 2010 a avut loc Seminarul Internaţional cu tema „Instrumente financiare în sprijinul sectorului de producere a energiei electrice”.
Seminarul a fost organizat de ISPE, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice, cu sprijinul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
Printre personalităţile care au participat la acest eveniment s-a numărat Dl. Tudor Şerban, secretar de stat pe probleme de energie, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Dl. Ioan Dan Gheorghiu, preşedinte-director general ISPE şi preşedinte al Federaţiei Patronale de Energie şi Dl. Jaroslaw Klapucki, preşedinte al grupului CONSUS , expert în tranzacţii financiare.
La acest seminar, conceput ca o platformă de lucru, în cadrul căreia au fost identificate şi explicitate instrumentele financiare posibil a fi accesate ca suport în sectorul producerii de energie electrică, au participat companii importante din energie, specialişti în domeniul economico-financiar, companii de asigurări, bănci etc.
Prima sesiune a seminarului a avut ca temă “Piaţa Carbonului. Derivatele Vremii.” În cadrul acestei sesiuni, doi specialişti ai Grupului de companii Consus, un lider în domeniul tranzacţionării certificatelor de gaze cu efect de seră, Dl. Pawel Jankowski, Specialist Tranzacţionare Carbon, CONSUS SA şi Dl. dr. Juliusz Preś, Director al Departamentului de Management al Riscului Meteorologic, CONSUS SA au prezentat oportunităţile pieţei carbonului şi evoluţia prognozată pentru 2010-2012, cât şi derivatele vremii-un nou instrument de asigurare a rezultatului financiar.
Cea de-a doua sesiune a seminarului a avut ca temă, „Realităţi româneşti cu referire la schema EU-ETS” şi a reprezentat un mijloc pentru companiile din sectorul energie de a afla cât mai multe despre situaţia prezentă şi viitoare a schemei EU-ETS, direct de la Dna. Hortensia Dumitriu, Director DPASC, ANPM, cât şi despre provizioanele pentru obţi¬ne¬rea unor fonduri ce vor fi utilizate pentru tranzacţiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră, pe care cele două companii energetice le va face în perioada 2010-2012, acest lucru fiind arătat de un studiu realizat de ISPE.
Noutatea principală a seminarului a fost constituită de prezentarea Dlui Juliusz Pres, referitoare la Derivatele Vremii. Prin intermediul acestui nou instrument de asigurare a rezultatului financiar, companiile din energie şi nu numai, îşi pot acoperi riscul determinat de condiţiile meteo nefavorabile, prin transferul acestuia la piaţa de capital.
Consus Romania SA, companie specializata in tranzactionarea certificatelor de emisii cu efect de sera si in gestionarea riscului meteorologic
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro