La sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul cogresului “Malpraxisul medical – Metode alternative de rezolvare a conflictelor din domeniul medical”, personalitati de marca din lumea medicala au dezbatut cu interes subiecte majore legate de importanta medierii cazurilor de malpraxis si a altor conflicte din sfera sanatatii, solutie considerata favorabila tuturor partilor implicate.
Medierea cazurilor de malpraxis constituie un subiect de maxima actualitate in conditiile in care, in toata lumea, acuzatiile de malpraxis medical devin din ce in ce mai numeroase, iar sumele care se cer ca despagubiri de catre cei care se considera prejudiciati ajung la valori imense: „In prezent avem mediatori autorizati, avocati specializati pe malpraxis si exista o procedura practica pentru a sesiza astfel de cazuri. Toti avem dreptul la sanatate si toti avem dreptul la prezumptia de nevinovatie, la despagubiri morale si materiale si la pastrarea secretului profesional. Mediatorul malpraxisului medical trebuie sa vorbeasca cu medicul, cu pacientul, cu familia si cu psihologul”, a subliniat Conf. Univ. Dr. Laurentiu Belusica, seful Sectiei de Chrirugie Generala din cadrul Spitalului de Urgenta M.I.R.A. "Prof. Dr. Dimitrie Gerota" din Bucuresti.
In ceea ce priveste rolul mediatorului de malpraxis si amploarea pe care aceasta profesie o va capata, Conf. Univ. Dr. Laurentiu Belusica a mai sustinut ca: „Mediatorul trebuie sa asculte ambele parti, sa studieze documentele din dosar si sa inteleaga cat mai bine fenomentul medical, apeland desigur la ajutorul unui medic. In momentul in care medierea va fi promovata si se va constata ca este o metoda noua, eficienta, simpla, accesibila si ieftina, pacientii voi apela din ce in ce mai des la mediere. Pentru pacient va fi mult mai usor si mai ieftin sa mearga la mediator decat sa ajunga direct la judecator.”
Tot in cadrul congresului, Prof. Univ. Dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti a vorbit despre necesitatea institutiei Avocatul Medicului, proiect ce a fost lansat de Sanatatea Media Group pe data de 30 martie 2012, cu prilejul Zilei Europene a Medicilor: „Meseria de medic nu este aparata de nimeni. Institutia Avocatul Medicului are menirea sa ofere protectie doctorilor pentru ca acestia sa isi poata desfasura actul medical in liniste si cel mai important, sa apere demnitatea acestora. Avocatul Medicului trebuie sa asigure asistenta personalizata conform necesitatii fiecarui medic in parte. Printre obiectivele acestei institutii, unul foarte important este si acela de a organiza cursuri de drept medical si comunicare cu pacientii pentru corpul medical. Pe viitor se doreste ca institutia Avocatul Medicului sa colaboreze cu mediatorii, trebuie sa existe o legatura stransa intre acestia pentru a putea solutiona eficient conflictele. ”
Un alt obiectiv de mare importanta al institutiei Avocatul Medicului este acela al apararii medicilor in mass-media: „Prin intermediul acestei organizatii ne asteptam ca denigrarea medicilor sa nu mai existe, iar noi medicii sa ne recastigam demnitatea pentru ca medicul constituie cea mai inalta treapta psihologica intr-o societate cu un rol deosebit de important. Populatia are nevoie sa capete incredere in medici si sa stie ca acestia nu sunt asa cum ii prezinta de cele mai multe ori televiziunile, prin mediatizarea doar a cazurilor negative. O imagine denigrata este deosebit de greu de reabilitat”, a afirmat Prof.Univ.Dr. Monica Pop, managerulul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti.
Totodata in ceea ce priveste buna desfasurare a activitatii institutiei Avocatul Medicului, Lector Univ. Dr. Simona Maria Vladica, Director General Sanatatea Media Group precizeaza: „Aceasta institutie este structurata prin prisma unui nucleu de specialisti care militeaza pentru drepturile medicilor si formuleaza propuneri privind imbunatatirea actelor normative ce legifereaza activitatea medicilor si drepturile acestora, mediaza conflictele aparute intre medici si pacienti, informeaza medicii asupra drepturilor si obligatiilor ce le revin conform legii si de asemenea, previne cazurile de incalcare a drepturilor medicilor sau a conflictelor medic-pacient.”
Avocatul Medicului este o institutie autonoma si independenta, ghidata de principii precum echitatea, demnitatea, solidaritatea, profesionalismul si calitatea.
Evenimentul “Malpraxisul medical – Metode alternative de rezolvare a conflictelor din domeniul medical”a fost orgaizat de Asociatia Europeana a Mediatorilor, in colaborare cu ACRFPC si Editura Etna si s-a desfasurat in Amfiteatrul Mare al Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro