Inspectia Muncii a desfasurat,in perioada 04 – 08 martie 2013, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 2.728.700 de lei. Au fost depistate 341 de persoane care lucrau fara forme legale.
În domeniul relatiilor de munca, s-au efectuat 2.443 de controale la 638 de angajatori si s-au aplicat amenzi in valoare de 1.960.200 de lei. Pentru munca la negru valoarea amenzilor a fost de 1.340.000 de lei.
În aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 1.897 de controale la 1549 angajatori si s-au aplicat amenzi in valoare de 768.500 de lei. S-au constatat 2.627 deficiente si s-au aplicat 2.583 sanctiuni contraventionale. La noua angajatori s-a dispus oprirea din functiune a echipamentelor de munca pentru ca exista pericol iminent de accidentare. S-au dispus doua sistari de activitate la un angajator din judetele Arges si Olt. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 9 evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu, ca fiind accidente de munca.
Principalele abateri constatate in cadrul controalelor au fost: primirea la munca a persoanelor fara intocmirea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, in fisa postului nu s-au stabilit atributiile corespunzatoare pentru toti salariatii, contractele individuale de munca nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatilor aplicabile la nivelul angajatorului, nu au fost duse la indeplinire masurile obligatorii dispuse in controalele anterioare, primirea la munca a persoanelor s-a realizat in absenta certificatului medical, concediile de odihna neefectuate in perioada lucrata nu s-au compensat in bani, nu s-a facut dovada achitarii drepturilor salariale catre salariati, regulamentul intern nu continea dispozitii referitoare la criteriile si procedurile de evaluare a activitatii profesionala a salariatilor, registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic nu se pastra la sediul societatii, lipsea dovada instruirii periodice a lucratorilor, activitatea de securitate a muncii la nivelul unitatilor era organizata necorespunzator, riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala nu erau evaluate, activitatea la locul de munca se desfasura fara efectuarea examenul medical la angajare sau periodic.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro