Inspectia Muncii a aplicat amenzi de doua milioane si jumatate de lei intr-o saptamana si a depistat 232 de persoane fara forme legale de angajare

Inspectia Muncii a desfasurat in perioada 21-25 ianuarie 2013, actiuni de control privind verificarea modului in care se respecta prevederile legale din domeniul relatiilor de munca si al securitatii sanatatii in munca. Au fost aplicate amenzi in valoare de 2.548.600 de lei.

In domeniul relatiilor de munca, s-au aplicat amenzi de 2.003.100 de lei, din care 1.600.000 de lei pentru munca la negru. Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara forme legale de angajare au fost facute 8 propuneri de cercetare penala cu privire la angajatorii care au incalcat legea.

Pentru 84 de persoane fizice s-au aplicat sanctiuni pentru ca nu aveau contracte individuale de munca.

Cele mai frecvente incalcari ale prevederilor legislatiei muncii, din domeniul relatiilor de munca, au fost: primirea la munca a persoanelor fara intocmirea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, nerespectarea termenului de completare si transmitere a registrului de evidenta a salariatilor la angajare si alte prevederi din Hotararea de Guvern nr. 500/2011,nerespectarea duratei timpului de lucru, lipsa semnaturii salariatilor pe documentele justificative de plata.

In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost aplicate 102 amenzi cu o valoare de 545.500 de lei. S-au constatat 2.841 de deficiente si s-au aplicat 2.728 de sanctiuni contraventionale. La un angajator din judetul Dolj a fost oprit din functiune un echipament de munca pentru ca exista pericol iminent de accidentare.

Pentru remedierea deficientelor constatate, inspectorii de munca au dispus 2.867 de masuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare. Cele mai frecvente deficiente in domeniul securitatii si sanatatii in munca constatate la operatorii economici au fost: lipsa instruirii individuale a lucratorilor, instruirea necorespunzatoare in domeniul securitatii si sanatatii in munca, lipsa masurilor necesare pentru acordarea primului ajutor in caz de accidentare, neefectuarea controlului medical periodic la angajare.

Inspectia Muncii va continua actiunile de control prin inspectoratele teritoriale de munca. De asemenea, se va urmari modul de indeplinire a masurilor dispuse de inspectorii de munca.

Persoana de contact: Eugen TIFIN – purtator de cuvant